Beursnieuwkomers Palantir en Asana sluiten met forse winst

©REUTERS

De Amerikaanse beurzen gingen hoger ondanks het rommelige tv-debat tussen Trump en Biden. Palantir en Asana maakten hun beursdebuut met zwier.

Politiek waarnemers in alle hoeken van het spectrum zijn het erover eens: het niveau van het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en presidentskandidaat Joe Biden was bedroevend. Het salvo aan wederzijdse verwijten voedt de angst dat de presidentsverkiezingen uiterst chaotisch verlopen en dat de verliezende partij de uitslag mogelijk betwist.

Maar die bedreiging voor de democratie weerhield de Amerikaanse beurzen niet van winst. De drie voornaamste indexen kenden een primadag. De industriebeurs Dow Jones dikt met een winst van 1,9 procent het meeste aan. Een zeer sterke stijging van een voorlopig cijfer over de Amerikaanse woningverkoop gaf de beurzen een boost. Het aantal voorlopige verkoopovereenkomsten in de Verenigde Staten is in augustus met 8,8 procent gestegen terwijl economen op slechts 3,1 procent stijging gerekend hadden. Een positieve herziening van het bbp-cijfer voor het tweede kwartaal gaf een extra duwtje in de rug.

Aandelen in de kijker

Walt Disney kondigt een sociaal bloedbad aan. De entertainmentreus schrapt 28.000 banen in zijn themaparkenafdeling, omdat het coronavirus de parkbezoeken zwaar heeft geĆÆmpacteerd. Ook blijft het vlaggenschip van het bedrijf, het allereerste en grootste Disneyland-resort in Anaheim, tot nader gesloten vanwege beperkingen opgelegd door de staat CaliforniĆ«. Disney levert 0,9 procent in.

Palantir sloot zijn allereerste beursdag 31 procent hoger af. De mysterieuze dataspecialist die onder meer de Amerikaanse geheime dienst CIA als klant heeft, trekt naar de beurs via een directe notering. De operatie waardeert het bedrijf van de techondernemer Peter Thiel op bijna 20 miljard dollar.

Asana was de tweede nieuwkomer op de New Yorkse tabellen. Het softwarebedrijf waarvan Thiel eveneens aandeelhouder is, trok naar de beurs tegen een referentieprijs van 21 dollar per aandeel. Palantir en Asana zijn na Spotify en Slack pas het derde en vierde bedrijf die dit jaar via een directe notering naar de beurs gaan. Bij een onmiddellijke notering, waarvoor ook de Brusselse nieuwkomer Unifiedpost opteerde, wordt een private plaatsing gevolgd door een onmiddellijke beursnotering en is er geen klassieke bookbuilding nodig. Asana sloot zijn eerste handelsdag 37 procent hoger af.

Micron kwam met resultaten waarin het de schattingen met 9 cent per aandeel klopte, met een kwartaalwinst van 1,08 dollar per aandeel. De inkomsten van de chipfabrikant overtroffen ook de verwachtingen. Micron gaf echter een lager dan verwachte omzetraming voor het huidige kwartaal, deels vanwege het verbod van de Amerikaanse regering op leveringen aan Huawei in China. Micron verloor ruim 7 procent.

Dow Inc. kondigde plannen aan om zijn wereldwijde personeelskosten met 6 procent te verminderen, hoewel het niet meldde hoeveel banen precies sneuvelen. De herstructurering kost het lopende kwartaal 500 miljoen tot 600 miljoen dollar. Het chemiebedrijf wint 1,2 procent.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud