Wall Street ziet winst gesmoord in late handel

De dag begon uitstekend dankzij een sterk banenrapport maar eindigde vlak. ©REUTERS

De Amerikaanse beurzen stonden onder stroom na een sterk banenrapport maar speelden hun winst grotendeels kwijt. Tesla en nieuwkomer Lemonade zorgden voor vuurwerk.

Why this car is automatic, it's systematic, it's hydromatic en vooral: it's electric. John Travolta zal de lyrics van zijn monsterhit 'Greased Lightin' moeten aanpassen als Tesla aan dit tempo doorgaat met zijn zegetocht.

John Travolta in Grease.

De elektrische autobouwer heeft in tweede kwartaal 90.650 wagens afgeleverd. Dat zijn er meer dan de 72.000 wagens die analisten hadden verwacht.
In vergelijking met een jaar eerder leverde Telsa 5 procent minder wagens af, een prestatie die in coronatijden bijzonder sterk mag heten in vergelijking met de klappen die andere autobouwers krijgen, zeker gezien de lockdowns die ook Tesla troffen. De enige fabriek van Tesla in de VS, in Californië, lag zes weken stil van eind maart tot begin mei.

Het goedkoopste Tesla 3-model en de nieuwe SUV Model Y waren met 80.050 afgeleverde voertuigen het populairst. Het bedrijf van Elon Musk vindt met die goedkopere modellen steeds meer zijn plaats op de markt van de massaverkoop.
Tesla stak woensdag het Japanse Toyota voorbij als meest waardevolle automerk ter wereld
Het aandeel van Tesla steeg opnieuw met 8 procent naar 1.210 dollar nadat het eerder deze week ook al een recordniveau bereikte.

Lemonade

Tesla moest de spotlights donderdag delen met nieuwkomer Lemonade . De start-up die online verzekeringen verkoopt maakte zijn beursdebuut met een knal. Het bedrijf starte zijn beursparcours aan 29 dollar in een beursgang die 319 miljoen euro in het laatje brengt. Het wist op zijn eerste handelsdag meteen te verdubbelen en sloot 139 procent hoger af op 69 dollar. Het Japanse conglomeraat Softbank is referentie-aandeelhouder en vestevigde zijn belang via de IPO naar iets meer dan twintig procent. De operatie waardeert Lemonade op 2,1 milard. Een beurswaarde die de beursnovice dus in één dag ruim wist de verdubbelen.

Banenrapport

De Amerikaanse beurzen sloten met matige winsten. De S&P500 dikte met 0,4 procent aan tot 3.130 punten. De beurzen begonnen hun laatste handelsdag van de week - vrijdag blijven de beurzen dicht voor de 4th of July - nochtans in een uitstekende stemming dankzij een sterk banenrapport.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kwamen er vorige maand 4,8 miljoen banen bij (exclusief de landbouw). Economen rekenden in doorsnee op ruim 3 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen.
Volgens het ministerie gaat het om de sterkste groei van de werkgelegenheid sinds het begin van de metingen in 1939. In mei werd de banengroei opwaarts bijgesteld tot 2,7 miljoen, van een eerder gemelde toename met 2,5 miljoen arbeidsplaatsen. De werkloosheid in de VS zakte naar 11,1 procent van 13,3 procent in mei.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud