Warren Buffett voert inkoop eigen aandelen op

Berkshire Hathaway kocht in het vierde kwartaal van vorig jaar voor 2,2 miljard dollar eigen aandelen op.

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van het beleggersicoon, at zichzelf in de laatste drie maanden van 2019 voor een recordbedrag op.

Zaterdagmiddag kwam de beroemde jaarlijkse brief van Warren Buffett uit. De superbelegger zet de enorme cashberg van Berkshire Hathaway iets meer aan het werk.

Het vehikel van Buffett kocht in het vierde kwartaal voor 2,2 miljard dollar eigen aandelen op. Daarmee kwam de opkoop in een stroomversnelling. Het bedrijf versoepelde twee jaar geleden zijn opkoopbeleid, omdat het geen interessante overnames kon doen. Sindsdien heeft Berkshire vrij voorzichtig aangekocht door maar 6,3 miljard dollar aan eigen aandelen op te kopen. 

Cashberg

De versnelling van het opkoopprogramma laat zien dat Buffett moeite heeft om de gigantische cashberg van 128 miljard dollar aan het werk te zetten. De meesterbelegger zou zijn cash graag spenderen aan een grote overname - een 'olifant' - maar de prijzen zijn volgens hem 'torenhoog'. Zijn laatste olifant dateert van vier jaar geleden, toen hij 32 miljard dollar neertelde voor Precision Castparts. Wel werd hij vorig jaar benaderd voor een overname van Tiffany, maar hij liet de juwelenmaker aan het luxeconcern LVMH. Enkel op technologiedistributiegroep Tech Data deed hij een bod, maar hij moest de duimen leggen tegen de private-equityspeler Apollo.

Kraft Heinz

De voedselgroep Kraft Heinz - die Berkshire als grootste aandeelhouder heeft - had een moeilijk jaar achter de rug met afschrijvingen, managementwissels en een verlaging in de kredietstatus van het bedrijf. Het investeringsverhikel laat Kraft Heinz voor 13,8 miljard dollar op zijn balans staan. Sinds het vierde kwartaal van 2018 veranderde Berkshire dat getal niet, ondanks dat de marktwaarde van het belang aan het eind van 2019 zakte tot 10,5 miljard dollar. 

Aandelen

Kijkend naar de toekomst blijft Buffett positief over het bezitten van Amerikaanse aandelen. 'Als de hoogte van de rentes de komende decennia niet noemenswaardig verandert en als de belastingen voor bedrijven laag blijven, dan is het bijna zeker dat aandelen meer zullen opleveren dan langlopende obligaties.' 

Maar de investeerder waarschuwt wel: 'Alles kan gebeuren met de aandelenkoersen van morgen, soms zijn er dalingen van meer dan 50 procent'. Maar als beleggers hun emoties onder controle weten te houden blijven aandelen op de langere termijn de beste keuze.' 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud