Na het Shell-vonnis: ‘Wees voorzichtig met olieaandelen’

Het logo van Shell op een brandstofpomp in Hamburg. ©Christophe Gateau/dpa

Op korte termijn zal het vonnis van een Nederlandse rechtbank tegen Shell maar weinig impact hebben op de beurskoers van de oliereus. Op langere termijn bestaat grote onzekerheid, waarschuwt Frank Vranken, de hoofdstrateeg van Puilaetco.

Woensdag ging een schokgolf door de olie- en gassector. De Nederlandse Hoge Raad besliste dat Royal Dutch Shell zijn CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent moet verminderen - en niet met 20 procent zoals gepland. Ook boekten klimaatactivisten overwinningen bij ExxonMobil en Chevron . Maar op de financiële markten is er donderdag alleen wat deining. Het aandeel Shell verloor vanochtend tot 2 procent, maar intussen is het koersverlies gemilderd.

‘Het stond in de sterren geschreven dat dit vroeg of laat zou gebeuren', zegt Vranken. 'De internationale oliebedrijven in de Verenigde Staten en Europa zijn zich er heel goed bewust van dat ze geen keuze hebben: ze moeten de omslag naar meer hernieuwbare energie maken en aan de weg timmeren. Activistische aandeelhouders die almaar meer de ESG-kaart trekken (milieu, sociale aspecten en deugdelijk bestuur), verplichten hen daartoe.'

De gevolgen voor de oliebedrijven zijn gigantisch. Ze moeten hun strategie aanpassen, investeringen verschuiven en mogelijk bepaalde onderdelen verkopen. Wat de concrete impact voor hun activiteiten en financiële prestaties zal zijn, valt moeilijk of niet te becijferen. Daarvoor is het nog te vroeg en is er te veel onduidelijkheid.

Morgen

Ik denk dat ze in het hoofdkwartier van Shell aan de Perdolan zitten.
Frank Vranken
Strateeg Puilaetco Dewaay

De toestand is het meest dramatisch voor Shell. ‘Voor een bedrijf is 2030 morgen. Als je tegen dan van 20 naar 45 procent CO2-vermindering moet gaan, is dat een aardverschuiving. Ik denk dat ze in het hoofdkwartier van Shell aan de Perdolan (een pijnstiller, red.) zitten. Ze moeten beslissen hoe ze eruit gaan komen.’

Waarschijnlijk gaat de oliereus in beroep tegen de Nederlandse uitspraak. Vranken sluit niet uit dat Shell dan gelijk krijgt.

Onzekerheid

Voor de belegger betekent dat veel onzekerheid. Bij beleggen in oliebedrijven moeten we volgens de Puilaetco-strateeg een onderscheid maken tussen de korte en de lange termijn. Op korte termijn, voor de komende twaalf maanden, verwacht Vranken weinig of geen impact van het Nederlandse vonnis. De olieprijs zal veel bepalender zijn en die kan door de heropening van de economie nog flink stijgen, zegt hij.

Op langere termijn ziet het plaatje er anders uit. De oliebedrijven staan voor een ingrijpende transformatie en zullen er over vijf tot tien jaar helemaal anders uitzien. ‘De vraag is: lukt hen dat of niet? Dat is voor een stuk koffiedik kijken.’ De komende vijf jaar en langer zal de onzekerheid over olie- en gasbedrijven zeker toenemen. Vranken geeft de raad structureel op te passen met die bedrijven.

Daar staat tegenover dat we olie en gas nog een hele tijd nodig hebben en dat de investeringsmogelijkheden in hernieuwbare energie nog beperkt zijn. ‘Er is te veel interesse voor te weinig investeringskansen’, zegt Vranken daarover.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud