AB InBev biedt cash en 'gebetonneerde' aandelen

©Bloomberg

AB InBev biedt de 'gewone' aandeelhouders van SABMiller een stevige 42,15 pond cash per aandeel, de grootaandeelhouders fiscaal gunstige 'gebetonneerde' AB InBev-aandelen.

Na weken schaduwboksen is het zover. Biergigant AB InBev komt met een formeel bod op zijn grootste rivaal, SABMiller . De Leuvenaars bieden 42,15 pond cash per aandeel SABMiller, dat is een premie van 41 procent op de koers van 14 september, vóór het aandeel SABMiller in de ban van de fusiekoorts kwam.

Het gaat om het derde, maar het eerste publieke bod: de raad van bestuur van SABMiller ketste eerdere biedingen van 38 en 40 pond per aandeel af. Mede daardoor lijken beleggers niet echt te geloven dat AB InBev veel slaagkans heeft: het aandeel SABMiller noteert in Londen op 37,17 pond, 12 procent onder de biedprijs van AB InBev.

Patstelling

De twee biergiganten lijken zo in een patstelling beland: AB InBev kan niet echt véél meer bieden zonder dat de miljardendeal waardevernietigend wordt voor de eigen aandeelhouders, omgekeerd lijkt het erg twijfelachtig dat de raad van bestuur van SABMiller bij dit bod instemt. En dat laatste is voor AB InBev-CEO Carlos Brito een cruciale voorwaarde om het bod te laten doorgaan.

Ook de steun van SABMiller-grootaandeelhouder Altria (het bedrijf achter onder meer Marlboro) is tweeslachtig. 'Altria steunt een bod van 42,15 pond, of hoger', klinkt het in een reactie. Altria bezit 27 procent van SABMiller.

De Amerikaanse tabaksreus krijgt om fiscaal en boekhoudkundige redenen aandelen AB InBev aangeboden, net als de Colombiaanse familie Santo Domingo. In totaal gaat het om 41 procent van de uitstaande aandelen SABMiller, waarvoor AB InBev bereid is 326 miljoen nieuwe eigen aandelen uit te geven.

Concreet krijgen de twee grootaandeelhouders 0,483969 gebetonneerde aandelen per SAB Miller-aandeel, plus 2,37 pond cash. Bij de slotkoers van AB InBev dinsdag - 98,06 euro - komt dat neer op omgerekend 37,49 pond cash. Met andere woorden: AB InBev biedt 42,15 pond cash voor 59 procent van de aandelen (989 miljoen stuks) en 37,49 pond voor 41 procent (687 miljoen stuks). Dat brengt het potentiële prijskaartje op 67,45 miljard pond of 91,4 miljard euro

Let wel: het gaat om 'gebetonneerde' aandelen. Ze zullen niet op de beurs verhandeld worden en de houders mogen ze minstens vijf jaar lang niet verkopen. Na die periode zijn ze converteerbaar in gewone AB InBev-aandelen. Beide aandelen zijn dividendgerechtigd en hebben hetzelfde stemrecht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud