AB InBev en Ageas stutten Bel20

De Brusselse beurs won net als de meeste andere Europese aandelenmarkten 1 procent. Beleggers trokken zich op aan de beter dan verwachte Britse en Italiaanse productiecijfers en het akkoord over steun aan de Spaanse banken. De financials prijkten bovenaan.

De Bel20 won 1 procent tot 2.217 punten. De grootste steun voor de sterindex kwam van bierbrouwer AB InBev (+2,4%, 64 euro) en verzekeraar Ageas (+4,8%, 1,605 euro). Samen waren de twee goed voor meer dan de helft van de indexstijging.

Nyrstar (+3,1%, 3,67 euro) werkte een deel van de klap van gisteren (-8,8%) weg. De metalenverwerker speelde de voorbije week het vertrouwen van beleggers kwijt door de aanslepende problemen bij de Finse mijnpartner Talvivaara. En ook de verkoop door topman Roland Junck van het overgrote deel van zijn Nyrstar-aandelen maakt investeerders nerveus.

De autodienstengroep D'Ieteren (-1,2%, 32,60 euro) stond onder druk. Eerder op de dag liep het verlies op tot 5 procent, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Het was al de derde dag op rij dat D'Ieteren terrein verloor. Vorige week woensdag en donderdag was een piekje van 34,60 euro bereikt, het hoogste peil sinds begin maart. Er kan dus sprake zijn van winstnemingen.

Mogelijk heeft D'Ieteren ook te lijden onder de moeilijke gang van zaken in de Europese autosector (waar o.m. PSA en Opel in slechte papieren zitten) en de krimpende Belgische automarkt (-12,7% in de eerste jaarhelft). En het blijft natuurlijk wachten wat de groep met de opbrengst van de Avis Europe-verkoop gaat doen...

D'Ieteren maakt op 28 augustus zijn halfjaarcijfers bekend. Het eerste kwartaal was door de crisis in Europa en de zachte winter in de VS nog slechter dan verwacht. De courante winst voor belastingen daalde met 61,6 procent, terwijl analisten uitgingen van een terugval van 45 procent. Maar de rest van het jaar zal beterschap brengen, luidde het op 10 mei. Het bedrijf behield dan ook zijn jaarprognose van een daling van de courante winst voor belastingen van 25 procent.

In een eerste reactie meenden beleggers dat die sombere prognose conservatief was, D'Ieteren heeft nu eenmaal een reputatie om heel voorzichtig vooruit te blikken. Maar ondertussen achten investeerders een kwart minder winst zelfs al te ambitieus. Sinds het eerstekwartaalrapport in mei verloor het aandeel 5,8 procent.

D'Ieteren beleefde voorts nog geen plezier aan de herintrede in de Bel20 op 19 maart. Sindsdien kromp het aandeel 8,7 procent. Dat is meer dan wat de Bel20 (-6,5%) in dezelfde periode verloor.

Nog in de Bel20 zakte GDF Suez 1,1 procent tot 17,81 euro. De Franse nutsgroep kreeg een adviesverlaging van Credit Suisse, van 'houden' (neutral) naar 'verkopen' (underperform). Het koersdoel gaat van 17 naar 15,5 euro.

Zowel in Frankrijk als in België zetten de overheden zware druk op het bedrijf. Parijs beperkt de verhoging van de elektriciteits- en gastarieven tot 2 procent, zowat het inflatiepeil. En Brussel reguleert opnieuw een deel van de nucleaire energie. Voortaan beschouwen de Zwitserse analisten die elementen als recurrente verliezen in plaats van eenmalige minwaarden. 'De twee elementen kosten GDF Suez dit jaar ongeveer 400 miljoen euro nettowinst.'

Voor dit en volgend jaar verlagen de analisten de verwachte winst per aandeel met 6 procent. De regulatoire druk in Frankrijk en België geeft aan dat de grootte en de diversificatie van GDF Suez een handicap is geworden, want de groep wordt op alle fronten aangepakt, menen de analisten. 'De diversificatie (naar de groeilanden, red.) heeft niet kunnen vermijden dat de winst per aandeel kromp van 1,92 euro in 2009 tot 1,54 euro in 2011. En de grootte van de groep zorgt ervoor dat ze in de kijker loopt bij de fiscus en de regulator. De toegevoegde waarde van het topmanagement verwatert bij gebrek aan tastbare synergieën, zijnde kostenbesparingen die de kosteninflatie volledig compenseren.'

Credit Suisse verlaagt overigens ook advies en koersdoel van de Franse sectorgenoot EDF (+0,2%, 16,98 euro). Het advies gaat van 'kopen' (outperform) naar 'houden' (neutral), het koersdoel van 24 naar 17 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud