AB InBev is 110 euro waard volgens Goldman Sachs

©BELGA

Op Euronext Brussel beleeft de Bel20, in lijn met de Europese beurzen, opnieuw een slechte dag. De index krijgt wel steun van AB InBev, dat geniet van een lovend rapport van Goldman Sachs. Die plaatste de brouwer op zijn 'conviction list' met een koersdoel van liefst 110 euro.

Na zo'n 2 uur handel verliest de Bel20 zowat een procent tot 3.060,33 punten. Daarmee doet de index het even slecht als de andere Europese indexen. De jongste weken krijgen de beurzen stevige tikken te incasseren.

Toch mag nog niet gesproken worden van een volwaardige correctie. In dat geval moet een index 10 procent terugvallen van zijn recentste hoogtepunt. De Bel20 piekte op 30 september op 3.221,40 punten. Sindsdien is de index zowat 5 procent teruggevallen. Deze week verloor de index (voorlopig) 3,8 procent.

De verliezen binnen de Brusselse sterindex worden breed gedragen. Befimmo noteert nagenoeg vlak op 58,80 euro, maar daarna gaat het steil naar beneden. Helemaal onderaan de tabellen bengelt Umicore met een verlies van 3 procent tot 31,01 euro. De grondstoffenaandelen staan algemeen onder druk, een gevolg van de gedaalde prijzen. De materiaaltechnologiegroep komt de jongste dagen bovendien in het vizier van shorters. Woensdag meldden Marshall Wace en Millenium International Management dat ze shortposities van respectievelijk 0,94 en 0,50 procent van het kapitaal hebben ingenomen. Een concrete aanleiding lijkt daar evenwel niet voor te zijn.

Het enige lichtpunt in de Brusselse sterindex is 's werelds grootste brouwer AB InBev. Die kan, door het algemeen negatieve beurssentiment, niet optimaal profiteren van een lovend analistenrapport van Goldman Sachs. De koerswinst blijft steken op 0,5 procent tot 83,99 euro. Daarmee zit het aandeel nog een slordige 30 procent verwijderd van het koersdoel van 110 euro dat de Goldman-analisten op het aandeel plakken. Daarom hebben ze het aandeel ook op hun 'conviction buy'-lijst gezet, zeg maar het lijstje van aandelen dat je volgens hen in je portefeuille mo├ęt hebben.

De reden: Goldman verwacht dat AB InBev de komende vier jaar zijn winst per aandeel zal kunnen verdubbelen, op dezelfde manier dat de brouwer dat de afgelopen 4 jaar heeft gedaan: overnames gevolgd door een genadeloze jacht op synergievoordelen en overtollige kosten. De analisten noemen dat een 'niet te stuiten' groeimodel, in een verzadigde biermarkt waar weinig organische groei te rapen valt.

Uiteraard gaan de analisten in op de jongste overnamegeruchten rond AB InBev en diens eerste achtervolger SABMiller, hoewel het sinds de berichten in The Wall Street Journal bijzonder stil geworden is in dat dossier. De insiders bij de werelwijde marktleider lieten zich sindsdien opmerken met een aantal transacties, wat doet vermoeden dat er nog geen concreet overnamedossier op tafel ligt.

Toch zijn de analisten van oordeel dat AB InBev enkel de beoogde verdubbeling van de winst per aandeel kan waarmaken met een nieuwe mega-overname. En enkel SABMiller, Heinken of sterkedrankengroep Diageo (dat ook biermerk Guinness in portefeuille heeft) kunnen de concurrentiepositie van AB InBev voldoende versterken. En daarbij stellen ze wel dat SABMiller 'de meest betekenisvolle verbetering' zou betekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud