AB InBev op één dag 'een Delhaize' groter

De Bel20 koos na een aarzelende start voor winst. De motor was eens te meer AB InBev, dat nog maar eens een recordkoers laat optekenen. CMB maakte slagzij.

De Bel20 sloot 0,9 procent hoger op 2.366 punten. Beleggers zien in sombere Chinese economische data een reden voor optimisme: ze gaan er van uit dat het nu niet lang meer zal duren eer de Chinese centrale bank nog eens een knip in de rente zet.

Bijgevolg blijft de hoop op wereldwijde stimulus het beurssentiment stutten: vrijdag gaf Fed-voorzitter Ben Bernanke al aan dat een derde rondje geldcreatie in de maak is, donderdag moet ECB-voorzitter Mario Draghi laten weten hoe hij de Spaanse en Italiaanse wurgrentes via een inkoopprogramma denkt te milderen.

Eens te meer vormde AB InBev de motor van de klim. De Leuvense bierreus trok 3 procent hoger naar 68,76 euro, een record. De beurswaarde van AB InBev steeg zo op één dag 3,2 miljard euro, precies het equivalent van mede-Bel20'er Delhaize. De multinational domineert ook als geen ander de Bel20: AB InBev vertegenwoordigt nu 14,8 procent van de Bel20-korf, ruim meer dan nummer twee GDF Suez (11,7%).

Ter vergelijking: zinkspecialist Nyrstar (+1,6%, 3,89 euro) telt nog maar voor een schamele 1 procent mee in de beursbarometer. Anders gesteld: Nyrstar moet met 15 procent stijgen om dezelfde impact te hebben als een klim van 1 procent voor AB InBev.

D'Ieteren ging met verlies van start maar won bij slot 1 procent naar 35,50 euro. De autospecialist kon tot nog toe niet echt veel muntslaan uit de duidelijk beter dan gevreesde halfjaarcijfers vorige week. In een lijvige update handhaaft het Nederlandse beurshuis Kempen & Co het 'kopen'-advies en koersdoel van 43 euro op D'Ieteren.

Kempen is erg positief over Carglass-eigenaar Belron. Die kan volgens het beurshuis dankzij de expansie in de Verenigde Staten en Duitsland op lange termijn winstmarges van 8 à 9 procent voorleggen. Kempen-analist Flories Oliemans stipt wel aan dat het bedrijfsmodel van Belron met hoge brutomarges en hoge vaste kosten op korte termijn voor grote volatiliteit in de winstcijfers zorgt.

Bank- en verzekeringsgroep KBC viel 1,7 procent terug tot 17 euro, KBC Ancora ging 0,1 procent lager naar 7,02 euro. Bij die beurskoers is een aandeel van KBC-controlevehikel KBC Ancora intrinsiek 9,83 euro waard. KBC Ancora heeft immers 5 procent meer aandelen KBC in portefeuille dan er aandelen KBC Ancora in omloop zijn. Dus komt de intrinsieke waarde van de monoholding neer op de KBC-koers plus 5 procent, minus de schuld van 8,02 euro per aandeel.

Gelet op die hoge schuldpositie vindt ING-analist Albert Ploegh een stevige korting ten opzichte van de intrinsieke waarde gerechtvaardigd. Hij verhoogt wel het koersdoel voor KBC Ancora van 4,8 naar 8 euro. Beleggers moeten wel beseffen dat de schuldgraad van KBC Ancora zal blijven toenemen zolang KBC geen dividend betaalt. 'Een dividend van 0,40 euro per aandeel is het minimumdividend dat KBC Ancora nodig heeft om zijn rentelasten te dekken', stipt Ploegh aan. Hij verwacht dat KBC ten vroegste over boekjaar 2014 zo'n coupon zal uitkeren, aangezien de klemtoon de komende jaren op de opbouw van de kapitaalbuffer ligt.

CMB

De drogebulkscheepvaart zit in zwaar water. Maandag sloot op de beurs van Tokio de rederij Kawasaki Kisen op het laagste peil sinds 1978. CMB zakte 7,3 procent naar 14,83 euro. Dat is de laagste koers sinds maart 2009 en 13 procent minder dan nauwelijks twee weken geleden. Maandag verlaagde ING het advies voor CMB van 'houden' naar 'verkopen', het koersdoel gaat van 18 naar 13 euro.

'Ook al rapporteerde CMB degelijke halfjaarcijfers, vanaf nu begin CMB de scherpe neergang in droge bulk te voelen', stelt ING-analist Quirijn Mulder. 'Dat stemt ons voorzichtig voor de boekjaren 2013 en 2014, waar we verliescijfers vrezen.'

Volgens Mulder zakken de scheepvaarttarieven net op een ogenblik dat CMB via langetermijncontracten minder ingedekt is tegen een scherpe daling. Bovendien heeft de rederij zijn vloot met schulden uitgebreid, wat de groep kwetsbaarder maakt. Hét kernprobleem voor de sector is de overcapaciteit na de enorme scheepsbouwwoede sinds 2005.

Die recente scheepsbouwzeepbel zorgt er bovendien voor dat de wereldvloot relatief jong is. Dat maakt het voor scheepsbouwers moeilijk om schepen te verschroten en zo de capaciteit te verminderen, aangezien je een jonge vloot niet zonder grote kapitaalverliezen te slikken kunt afvoeren. Voeg daarbij een groeivertraging in China en dus minder vraag bij een onveranderd overaanbod en het plaatje oogt erg somber.

'We zijn positief over het management van CMB, dat traditiegetrouw goede langetermijnrelaties onderhoudt met toeleveranciers en klanten in het Verre Oosten en een neus heeft voor het kopen en verkopen van schepen', stelt de ING-analist. 'Maar toch denken we dat de markt op dit openblik is voorbereid op verliezen bij CMB.'

'Op het eerste gezicht oogt CMB niet duur, tegen 7,7 keer de verwachte winst voor 2012. Maar als je de cijfers uitzuivert voor de meerwaarden op Fortescue Metals en Clarksons, dan noteert CMB tegen 110 keer de verwachte winst. Volgens ons is het best CMB in het huidige klimaat tegen de netto-actiefwaarde van de schepen te waarderen en dat is nu 13 euro per aandeel.'

Groene stroom

De resultaten van groenestroomproducent Thenergo oogden alleen op het eerst gezicht goed, maar meer dan een eerste lezing heeft de meer speculatief ingestelde centjesaandeelbelegger duidelijk niet nodig. Het aandeel spurt 82 procent hoger naar 0,40 euro.

Iets logischer is de koersevolutie van de eveneens al een tijd kwakkelende branchegenoot 4Energy Invest. Daar waarschuwde de revisor onomwonden voor het einde van de groep. Het aandeel duikt 7,6 procent lager naar 0,85 euro.

Bois Sauvage, de holding boven pralinefabrikant Neuhaus, sprong 1 procent hoger tot 167,11 euro. De investeringsmaatschappij kwam vrijdag na beurstijd met een halfjaarresultaat naar buiten dat bijna een vijfde lager lag. Die daling was vooral te wijten aan het feit dat de groep tegenwoordig minder deelnemingen heeft om dividenden uit te ontvangen.

Opvallender was dat de top van het bedrijf besloten heeft het directiecomité en de functie van gedelegeerd bestuurder afschaft. De raad van bestuur zal de dagelijkse leiding van het bedrijf op zich nemen. Het logische gevolg van het transformatieproces dat al enkele jaren aan de gang was binnen de groep, klinkt het bij Bois Sauvage. Dat de groep alle 150.000 aandelen in Ageas verkocht heeft en nu geen enkel belang meer heeft in de verzekeraar, past ook in dat proces. Maar met de verschuivingen aan de top beginnen beleggers zich steeds meer af te vragen of Bois Sauvage op termijn niet van de beurs zal gaan.

Op de fixingmarkt bleek geen koersvorming mogelijk van Floridienne. De halfjaarcijfers die Floridienne naar kwalijke traditie pas vlak voor het verstrijken van de deadline van 31 augustus vrijgaf, waren geen fijne lectuur. De chemietak van de industriële holding dook stevig in het rood en de groep zegt voor het tweede halfjaar geen beterschap te verwachten. KBC Securities-analist Guy Sips verlaagt prompt het advies naar 'houden'.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud