Advertentie
Advertentie

AbbVie schiet 10 procent omhoog

©REUTERS

AbbVie geeft sprankelende vooruitzichten voor de komende vijf jaren. Het reumamedicijn Humira alleen al zal in 2020 minstens 18 miljard dollar omzet halen.

Beleggers zijn dolenthousiast over AbbVie .  Het management verhoogde zijn winstprognoses voor 2015 en gaf investeerders meteen ook vooruitzichten voor de komende 5 jaren. Tussen nu en 2020 zal de nettowinst met minstens 10 procent per jaar stijgen. De omzet zal tegen dan uitkomen op 37 miljard dollar, in vergelijking met net geen 20 miljard dollar vorig jaar.

De helft van de omzet (18 miljard dollar) zal op conto komen van het reumamedicijn Humira, het best verkopende medicijn ter wereld. AbbVie was jarenlang partner van Galapagos in de zoektocht naar een opvolger voor Humira, maar besliste onlangs het partnerschap niet te verlengen. 

Het kankermedicijn Imbruvica zal tegen 2020 meer dan 5 miljard dollar omzet draaien. AbbVie haalde het medicijn in huis via de overname van Pharmacyclics eerder dit jaar. Het betaalde 21 miljard dollar. 

Door de koersstijging is de tegenslag van vorige week al verwerkt. Toen zette de FDA vraagtekens bij het hepatitis C-medicijn van AbbVie. Zeven patiënten zouden na behandeling overleden zijn. Artsen wordt aangeraden patiënten beter te screenen vooraleer de behandeling te starten. 

De Amerikaanse farmagroep Valeant  heeft aangekondigd dat ze alle banden verbreekt met het apothekersbedrijf Philidor. Valeant zit in nauwe schoentjes. Het bedrijf wordt ervan beticht dat het zijn omzet kunstmatig opblies via een netwerk van zogenaamde 'spookapotheken' die onder de koepel van Philidor zaten. Philidor zou gesjoemeld hebben met doktersvoorschriften opdat patiënten meer medicijnen van Valeant zouden kopen.

Na de zoveelste onthulling over de wanpraktijken bij Philidor zit er voor John Pearson, de topman van Valeant, niets anders op dan de banden met de spookapotheek volledig te verbreken. Of Valeant het daarmee zal redden, valt te betwijfelen. Op Wall Street krijgt het aandeel andermaal een oplawaai van bijna zeven procent. Sinds een kleine tien dagen de eerste berichten over megafraude bij Valeant opdoken, verloor het bedrijf al 10 miljard dollar aan beurswaarde.

De beleggersactivist Bill Ackman, de grootste aandeelhouder van Valeant, zei tijdens een conference call achter het bedrijf te blijven staan. Het aandeel is ondergewaardeerd, maar zal tijd nodig hebben om het vertrouwen te herwinnen, zei de man. De miserie bij Valeant begon op 21 oktober toen een hefboomfonds het bedrijf 'het Enron van de farmasector' noemde. Op die dag kocht Ackman nog een groot pakket aandelen bij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud