Abe gooit pensioenfonds in strijd tegen beurszwakte

De Japanse beurzen ontsnapten vrijdagochtend nipt aan de stempel 'berenmarkt'. De Nikkei stond het grootste deel van de dag diep in de rode cijfers, maar maakte die verliezen grotendeels goed na berichten over een grotere betrokkenheid van het staatspensioenfonds GPIF op de aandelenmarkten.

Het nieuws over de grotere inspanning van GPIF op de aandelenmarkten duwde de Nikkei zelfs even naar winstcijfers, maar die opleving hield geen stand tot aan de slotbel. De Nikkei klokte af op een verlies van 0,2 procent tot 12.877,53 punten. De Topix boerde 1,3 procent achteruit tot 1.056,95 punten.

Nabeurs maakte de GPIF dan effectief bekend dat het een groter aandeel van zijn fondsen gaat investeren in aandelen. Al blijft de verschuiving wel relatief beperkt. In plaats van 11 procent, gaat het fonds nu 12 procent van zijn middelen in aandelen beleggen. Dat lijkt erg weinig, maar GPIF staat wel te boek als 's werelds grootste publieke pensioenfonds, met 1.000 miljard dollar aan activa.

Dat alles leidde tot een bijzonder frenetieke beurshandel in Tokio. Maar liefst 4,4 miljard aandelen veranderden vrijdag van eigenaar op het primaire marktsegment alleen. De Nikkei ging van een verlies van 2,8 procent naar een winst van zowat anderhalve procent, om uiteindelijk niet zo ver van het nulpunt te eindigen.

Een opgemerkte stijger was Tepco, de Japanse energiereus die bij ons vooral bekend is als de uitbater van de rampkerncentrale van Fukushima. Het aandeel Tepco veerde 8,4 procent op tot 515 yen. Een concrete aanleiding was daar niet voor, behalve dan dat het aandeel rechtkrabbelde na een fikse pandoering tijdens de voorbije weken. Op goed 2 weken tijd verloor Tepco een slordige 40 procent van zijn waarde op de beurs van Tokio.

Elders in Azië tekende de Zuid-Koreaanse elektronicagigant Samsung voor de meest opgemerkte koersbeweging. Het aandeel kreeg een oplawaai van 6,2 procent tot 1,427 miljoen won. De producent van de Galaxy-smartphones heeft dat te 'danken' aan de analisten van JPMorgan. Die verlaagden hun winstprognose en koersdoel van het bedrijf. Ze zien een flauwte in de verkopen, en voorspellen weinig opwaarts potentieel voor het aandeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud