Advertentie

Ablynx staat voor laatste hindernis

©Ablynx

Het biotechbedrijf Ablynx heeft bij het Europese Geneesmiddelenagentschap een aanvraag ingediend om zijn eerste medicijn op de markt te brengen.

Als alles goed loopt, zal Ablynx begin 2018 de eerste verkoop van zijn medicijn Caplacizumab boeken. Ablynx verwacht dat de jaaromzet van het medicijn op zijn piek oploopt tot 400 miljoen euro. Volgens beursanalisten is Caplacuzimab het waardevolste onderzoeksproject in de pijplijn van Ablynx.

Het bedrijf meldt vandaag dat de aanvraag tot marktlancering is ingediend bij het European Medicines Agency. In principe neemt het agentschap zowat een jaar de tijd om alle data en testresultaten te doorgronden en een oordeel te vellen. 

Voorkeursbehandeling

Het dossier is gebaseerd op de resultaten van een beperkte patiëntenstudie (fase 2). In normale omstandigheden kunnen farmabedrijven slechts een aanvraag indienen als ze hun medicijn getest hebben in grootschalige patiëntenproeven (fase 3). Ablynx krijgt evenwel een voorkeursbehandeling ('fast track') wegens een 'dringende, medische behoefte' aan nieuwe medicijnen om de bloedziekte TTP te behandelen. 

Ablynx heeft Caplacizumab volledig zelf ontwikkeld. Er komt geen ander farmabedrijf aan te pas. Doordat de bloedziekte TTP zeer zeldzaam is, zijn de ontwikkeling en de commercialisering behapbaar voor kleinere biotechbedrijven. 

85.000
Ablynx mikt voor zijn medicijn op een prijs van 85.000 euro per patiënt. In de VS zal dat zelfs 175.000 dollar zijn.

Caplacizumab wordt geen goedkoop medicijn. Ablynx mikt op een prijs van 175.000 dollar per behandeling in de VS en 85.000 euro in Europa. 

Zeldzaam, acuut en dodelijk

Caplacizumab is een medicijn tegen TTP, een acute en dodelijke bloedziekte. De ziekte is zeer zeldzaam en treft wereldwijd amper 8.000 mensen per jaar. Bij patiënten klitten bloedplaatjes samen waardoor zich bloedklonters vormen, het zuurstoftransport belemmerd wordt en vitale organen beschadigd raken.

Patiënten die op spoed binnenkomen, krijgen standaard gedurende enkele dagen vers bloedplasma toegediend. Bij ongeveer een op de vijf heeft dat evenwel geen effect, met overlijden als gevolg. Met Caplacizumab als extra medicijn kunnen het aantal dagen behandeling en de hospitalisatie verminderd worden en blijken ook ernstige aandoeningen als beroerte of longembolie veel minder voor te komen tijdens en na de behandeling.

Ablynx verwacht de aanvraag voor lancering in de VS volgend jaar in te dienen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud