Advertentie

Accell blokt Nederlandse fietsenfusie af

Batavus en Gazelle komen tot nader order niet onder één dak ©ANP

De fietsenfabrikant bestempelt het bod van landgenoot Pon als 'onvoldoende'. Het aandeel zakt fors.

Een Nederlands bedrijf proberen over te nemen, het is dezer dagen een hachelijke opdracht. Buitenlandse kandidaat-overnemers Bpost, Kraft Heinz en PPG werden wandelen gestuurd door respectievelijk PostNL, Unilever en AkzoNobel.

Maar zelfs een Nederlandse overnemer kan blijkbaar op een koel onthaal rekenen: fietsenmaker Accell  , bekend van merken als Batavus en Sparta, wijst het overnamebod Pon af. Het Nederlandse familiebedrijf Pon is naast Volkswagen-invoerder ook een belangrijke fietsenfabrikant, via het merk Gazelle. Een fusie zou bijgevolg een Nederlandse fietsenreus creëren

Het eerste indicatief bod van Pon waardeerde Accell op 32,72 euro, een premie van 23 procent op de toenmalige beurskoers. Dat bod steeg op 29 april nog licht tot 33,72 euro, inclusief dividend van 72 cent. 'Weerspiegelt onvoldoende de toekomstige waardecreatie van Accell', stelt voorzitter Hielke Sybesma in een mededeling

Net als Akzo-topman Ton Büchner claimt ook Sybesma rugdekking te hebben van de aandeelhouders. 'Gebleken is dat het voorstel op onvoldoende steun kan rekenen van de aandeelhouders.' De interim-ceo zegt daarom voorkeur te geven aan een 'stand alone' scenario voor Accell. 

Deur op een kier

Of is het Sybesma enkel te doen om meer geld van Pon los te weken voor de aandeelhouders? In het persbericht staat immers enkele keren 'op dit moment', wat geïnterpreteerd kan worden dat de deur op een kier staat voor een verbeterd bod van Pon.

Vorige week lieten grote aandeelhouders van Accell verstaan dat ze geloven in de strategie van het bedrijf. Zelfstandig verder gaan zou meer opleveren dan het bod van Pon, is de redenering, want Accel zit perfect gepositioneerd om te profiteren van de vraag naar nieuwe mobiliteitsoplossingen.

Teslin Capital, een van de grote aandeelhouders van Accell, liet in het Financieele Dagblad ook verstaan dat het bedrijf beter met andere fietsenfabrikanten zou praten om opties af te wegen.

Geen nieuw bod

Pon zegt in een eerste reactie dat het gene nieuw bod zal uitbrengen. Het bedrijf zegt verrast te zijn over de afwijzing. 'zeker gezien de inmiddels ruim anderhalve maand durende intensieve gesprekken, waaronder het begin van een boekenonderzoek'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud