Advertentie

Ageas boekt beter dan verwachte winst

Ondanks de 1,2 miljard grote schikking van de Fortis-erfenis blijft Ageas over de eerste negen maanden winstgevend ©EPA

De verzekeraar draait in 2016 met winst, ondanks een recordschikking van de Fortis-erfenis, terreur, overstromingen én een tuimelend pond.

Ageas  haalde over de eerste negen maanden van 2016 een nettowinst van 118 miljoen euro. Dat is een heel stuk minder dan de 599 miljoen een jaar eerder, maar meer dan de 87 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenen.

De winstdaling vloeit vooral voort uit de schikking van 1,2 miljard - de grootste ooit in Europa - die Ageas dit voorjaar trof met de aandeelhouders van de geïmplodeerde juridische voorloper Fortis.

Een factuur die netto voor 899 miljoen op het resultaat weegt: daardoor duikt de algemene rekening, Ageas' verzamelterm voor de resterende Fortis-erfenis, 686 miljoen in het rood, tegenover een klein verlies van 14 miljoen een jaar eerder.

Meerwaarde

De kostprijs van de schikking wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door een meerwaarde van netto 400 miljoen uit de lucratieve exit uit Hong Kong. Die meerwaarde wordt netjes gesplitst tussen de twee 'componenten' van de groepswinst: de eigenlijke verzekeraar en de 'algemene rekening'.

Sinds begin dit jaar boeken de Belgische en Aziatische activiteiten consequent sterke resultaten.
Bart De Smet
CEO Ageas

Mede dankzij die meerwaarde steeg de nettowinst van de verzekeraar, die naast marktleider in België vooral een belangrijke groeipool in China en Zuidoost-Azië omvat, met bijna een derde tot 803 miljoen. Ook dat is beter dan de 786 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden.

Dat cijfer omvat dus de helft van de Hong Kong-meerwaarde, maar daar staat tegenover dat de verkochte tak dit jaar slechts één in plaats van drie kwartalen aan de operationele winst bijdroeg.

Daarnaast namen dit voorjaar ook de terreuraanslagen in Brussel (19 miljoen) en de overstromingen in België en het Verenigd Koninkrijk (41 miljoen euro) een hap uit de winst. Daar kwamen dit kwartaal tegenzittende wisselkoersen (17 miljoen), vooral dan de post-brexit tuimelperte van het Brits pond, bij. 

CEO Bart De Smet merkt op dat de 'onderliggende' winst gestegen is over de eerste negen maanden, gezuiverd voor al die factoren. 'Sinds begin dit jaar hebben de Aziatische en de Belgische activiteiten consequent sterke resultaten geboekt'.

De Smet wijst op de combined ratio, een cruciale graadmeter voor verzekeraars die de uitbetaalde claims afzet tegenover de verdiende premies. Die steeg weliswaar van 95 naar 97 procent, maar zou zonder de impact van de Brusselse aanslagen van 22 maart stabiel gebleven zijn.

Oorlogskas

Nu het jarenlang Fortis-verleden grotendeels geschikt is, is de hamvraag wat Ageas met de 'oorlogskas' gaat doen. In de algemene rekening zit op dit ogenblik 2 miljard cash en andere snel 'verzilverbare' activa. Rekening houdend met het geld dat de verzekeraar opzij moet houden voor de schikking en het lopende inkoopprogramma van eigen aandelen, is de oorlogskas op dit ogenblik zo'n 1 miljard groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud