Advertentie

Agfa onderuit na forse winstdaling

Christian Reinaudo ©wim kempenaers (wkb)

Agfa-Gevaert zag de recurrente bedrijfswinst in het eerste kwartaal met bijna een kwart zakken. Beleggers geven het bedrijf een oplawaai.

De omzet van Agfa - volgens CEO Christian Reinaudo 'een BMW die zich te veel als een Opel verkoopt' - is ook in het eerste kwartaal blijven krimpen. De recurrente bedrijfswinst zakte een pak forser dan verwacht, met bijna een kwart.

'We streven ernaar de omzetdaling in te perken en op middellange termijn opnieuw aan te knopen met groei', klinkt het. Beleggers zijn niet overtuigd en sturen het aandeel   bijna 10 procent lager.

De winstmarge (rebitda) zou de komende jaren dicht bij 10 procent moeten uitkomen, luidt de ambitie. Maar daar is in het kwartaalrapport weinig van te merken. De winstmarge (rebitda) kwam uit op amper 6,6 procent, terwijl CEO Reinaudo enkele maanden geleden nog kon uitpakken met uitstekende cijfers over het boekjaar 2016

1e kwartaal (mln euro)20172016Groei
Omzet588603-2,5%
Rebitda3948-18,8%
Rebit 2634-23,5%
Nettowinst810-20,0%

Agfa wijst als boosdoener in het eerste kwartaal vooral naar de divisie Healthcare, waar klanten/distributeurs eerder hun grote voorraden klassieke röntgen- en hardcopy-producten aanspreken dan nieuwe bestellingen te plaatsen. 

De nettowinst daalde met een vijfde tot 8 miljoen euro, maar de nettokaspositie dikte verder aan tot 37 miljoen euro. Hoewel Agfa met zijn nettokaspositie in een luxepositie zit, kan het zich geen al te grote avonturen veroorloven door de enorme pensioenverplichtingen die het meesleurt uit het verleden. Een groot deel van de jaarlijkse cashflow vloeit naar ex-werknemers. 

Net vanavond viert Agfa-Gevaert zijn 150-jarig bestaan met een feestje in Mortsel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud