Alcoa duwt Aziatische beurzen hoger

Exporteur Honda (reuters) ©REUTERS

De Aziatische aandelenmarkten stegen voor het eerst deze week. Met dank aan de beter dan verwachte resultaten van de aluminiumreus Alcoa.

De algemene index MSCI Asia Pacific steeg met 0,4 procent. In Tokyo ging de Nikkei225-index 0,5 procent hoger.

Beleggers putten moed uit de omzetcijfers van de Amerikaanse grondstoffenreus Alcoa. Die waren beter dan verwacht. Bovendien voorspelt Alcoa een toenemende vraag voor zijn producten, vooral vanuit China. Het nieuws van Alcoa heeft traditioneel een behoorlijke impact op de beurzen. Omdat hij de allereerste is die verslag uitbrengt over het bedrijfsjaar 2012. Maar ook omdat de belangrijkste industriële sectoren afnemers zijn van Alcoa's producten. Alcoa is een nuttige graadmeter van de wereldeconomie.

Goedkope yen

De dalende yen speelde extra in de kaart van Japanse aandelen. Voor een dollar werden vanochtend 87,47 yen betaald. Dat is meer dan de 87,05 yen gisteren. De Japanse regering verklaarde dat de volgende voorzitter van de Japanse centrale bank een 'moedige' accomoderende politiek zal voeren. Die zou de rente dus erg laag houden om de economische groei alle kansen te geven. Hoe die statement rijmt met de onafhankelijkheid van een centraal bankier, is niet geheel duidelijk. De impact van de boodschap is dat wel. Een goedkopere yen is in principe positief voor de economie. Japanse multinationals kunnen hun producten tegen betere prijzen op de internationale markten slijten.

Honda is het schoolvoorbeeld van de Japanse exporteur, met 81 procent van zijn vehikels bestemd voor het buitenland. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud