All Nippon Airways zoekt miljarden voor zijn Boeing Dreamliners

De Aziatische markten blijven dag na dag terrein winnen, met de blik gericht op Europa en de VS waar ze stimulerende maatregelen verwachten. Een opvallende verliezer in Tokyo was staalproducent JFE, die bijna 10 miljard euro zoekt voor expansieplannen.

De blik van de beleggers en handelaars op de Aziatische beursvloeren blijft gericht op Europa en de VS. En ze putten hoop uit wat ze daar zien. Niet dat de macro-economische cijfers zo goed zijn dat ze op een herstel zouden wijzen. Integendeel: ze blijven zo slecht dat er stimuleringsmaatregelen worden verwacht. 

De gemiddelde marktwaarnemer verwacht dat de ECB morgen de rentetarieven voor Europa verlaagt. En ook de boodschap van het IMF, dat opperde dat meer monetaire versoepeling in de VS nodig kan zijn gezien de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie naar beneden werd bijgesteld, is aangekomen in Azië. Daar komt nieuws uit de eigen regio bovenop: een staatsgebonden Chinese krant schreef dat de reservevereisten vooor kredietverschaffers dit jaar nog drie keer verlaagd kunnen worden.

Met die hoop op stimuli in het achterhoofd ging de Japanse Nikkei-index 0,54 procent hoger. De brede Aziatische index MSCI deed er 0,24 procent bij en klimt naar zijn hoogste punt in bijna twee maanden. De Hang Seng in Hong Kong bleef ongeveer stabiel (+0,05%). In China schommelde de Shanghai Index rond 8 uur wel rond een klein verlies van 0,33 procent.

Staal

De opvallendste daler in Tokyo was JFE Holdings, Japans op een na grootste staalproducent (-5,25%). JFE heeft expansieplannen waarvoor het 1.000 miljard yen nodig heeft (bijna 10 miljard euro). Ondanks een formele ontkenning van het bedrijf, wordt er druk gespeculeerd dat het concern nieuwe aandelen in de markt zal zetten om dat geld te helpen samenbrengen.

JFE gaat die miljarden spenderen tussen nu en maart 2015, voornamelijk in Aziatische landen waar de vraag de lokale productie blijft overstijgen. Het voert bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie uit voor een geïntegreerde staalfabriek in Vietnam.

De Aziatische staalboeren, ook bijvoorbeeld Nippon Steel, richten hun pijlen op de regionale markten in Zuidoost-Azië, India en China. JFE denkt zijn omzet tegen maart 2015 met ruim een kwart te kunnen optrekken.

All Nippon Airways

Het gerucht over een mogelijke verkoop van aandelen is mogelijk geïnspireerd door de aankondiging van All Nippon Airways (ANA) van dinsdag nabeurs dat het voor liefst 211,1 miljard yen (2,1 miljard euro) nieuwe aandelen gaat verkopen. Dat geld is ten dele nodig om de vloot Boeing 787 Dreamliners te betalen. ANA was de 'launching' koper van die vliegtuigen, met een bestelling van 50 stuks die het startsein gaf voor de productie. Het kreeg de Dreamliners met jaren vertraging geleverd en vliegt er sinds begin dit jaar commerciële routes mee.

In de aanloop naar de aankondiging verloor ANA dinsdag 13,84 procent. Woensdag volgde een herstel van slechts 1,04 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud