Alle optimisme weg op Wall Street

Op Wall Street was het effect van het stimulinieuws vrij snel weggeëbd. Een uitgesproken verklaring voor de koersdalingen was er niet, marktwaarnemers hielden het op winstnemingen. Na Dell een dag eerder ging HP scherp lager.

De aandacht op Wall Street verschoof vrij snel van de inschatting van de kans op stimuli in China en de VS, opnieuw naar de eurocrisis en het uitblijven van beslissingen over de aanpak ervan. De cijfers die nogmaal wijzen op de sputterende groei in China en de krimpende economische activiteit in Europa kwamen daar nog bovenop. Dit drukte op het sentiment en leidde volgens waarnemers tot een sfeer waarin men liever zijn winst nam, na de stijgingen van de afgelopen weken. De Dow Jones eindigde op een verlies van 0,88 procent, de S&P500 op een daling van 0,81 procent en de Nasdaq op -0,66 procent.

Het effect van het nieuws dat ook de Amerikaanse Federal Reserve naar bijkomende stimuli neigt, was snel uitgewerkt. Al snel namen de twijfels de bovenhand, bijvoorbeeld over de vraag of de Fed de indicatoren die bekend werden sinds haar laatste vergadering, voldoende positief dan wel negatief vindt om al dan niet in te grijpen. Alvast James Bullard, een van de Fed-directeurs, liet verstaan dat de notulen van de vorige vergadering niet zo relevant meer zijn omdat de economie van de VS wat hernam.

Extra cijfers van gisteren wezen in twee richtingen: de verkopen van nieuwe huizen gingen in juli beter dan verwacht, maar het aantal mensen dat om werkloosheidssteun vraagt blijft veel te hoog en toont dat er op de arbeidsmarkt nog niet veel soelaas gekomen is. 

Geschrapte droomvliegtuigen

Forse klappen kreeg Hewlett-Packard (-8,15%) dat eergisteren nabeurs forse verliescijfers had bekendgemaakt en de verwachtingen naar beneden had bijgesteld. Een dag eerder had sectorgenoot Dell (-3,77%) dit voorgedaan. Woensdag kreeg Dell de grootste klap, donderdag waren de rollen omgekeerd. Ook chipleverancier Intel (-2,68%)en softwaregigant Microsoft (-0,93%) moesten weer mee achteruit. Het nieuwe logo dat Microsoft presenteerde, met strakkere letters en kleurblokjes, kon daar weinig tegenin brengen.

Een andere stevige verliezer was Boeing (-3,35%). De Australische vliegmaatschappij Qantas biechtte het eerste verlies op in 17 jaar en schrapt in een reactie een order van 35 Boeings van het ‘Dreamliner’-type.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud