Alpro belandt via een omweg op de beurs

©Tom Verbruggen

Het Vlaamse Alpro krijgt onrechtstreekse een notering in New York. Zuivelreus Dean Foods brengt immers dochter WhiteWave naar de beurs en die heeft Alpro, de Europese marktleider van soyadrinks in portefeuille. Dean Foods kocht Alpro in 2009 van Vandemoortele.

Uitblinker van de S&P 500 is voedingsgroep Dean Foods, bij ons bekend sinds de overname van sojaproducent Alpro van Vandemoortele. De groep pakte dinsdag na beurs uit met beter dan verwachte kwartaalcijfers en krikte zijn winstprognose op.

Bovendien brengt Dean Foods 20 procent van dochter WhiteWave Foods Company, de grootste zuivelproducent in de VS, naar de beurs. Onderdeel van die dochter is onder meer sojaproducent Alpro, dat Dean enkele jaren geleden overnam van Vandemoortele.

Met de operatie hoopt Dean Foods zowat 300 miljoen dollar op te halen en op die manier zijn schuldenberg te verkleinen. De reden waarom de familie Vandemoortele drie jaar geleden Alpro van de hand deed, was net dezelfde.

Alpro pionierde in de ontwikkeling van 100 procent plantaardige drinks en voedingsproducten zoals margarines, desserts, yoghurts, room en vlees op basis van soja. Daarnaast maakt het ook drinks van amandelen en hazelnoten.

De onderneming, die nog steeds haar hoofdzetel in het West-Vlaamse Wevelgem heeft, telt circa 800 werknemers en via samenwerkingsverbanden in heel Europa indirect meer dan 2.000 personeelsleden.

Gevraagd om een reactie, onthoudt men zich bij Alpro van commentaar. 'Behalve de publieke documenten die Dean Foods aan de beursautoriteiten heeft overgemaakt, kunnen wij niets zeggen. We zitten in de wettelijk stille periode', aldus de woordvoerster.

Alpro NV boekte vorig jaar nauwelijks 1,4 miljoen nettowinst op 231 miljoen omzet, vooral een gevolg van de hoge financiƫle kosten. De geconsolideerde omzet bedroeg 280miljoen. Dean Foods financierde de overname destijds deels met schulden op de balans van Alpro: die stegen op een jaar met 80 miljoen tot 150 miljoen euro.

Dean Foods betaalde drie jaar geleden 325 miljoen euro voor Alpro. Het aandeel Dean Foods wint 36 procent in New York. Daarmee zit het weer op het peil van een maand geleden. Begin 2007 piekte het op bijna 48 dollar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud