Advertentie
Advertentie

Alpro-eigenaar imponeert op Wall Street

De Amerikaanse koersen bewogen gisteren maar bescheiden.Anders was het bij Tesla en Alpro-eigenaar Whitewave. Tesla zakte fors door het ijs, Whitewave ging totaal door het dak.

Wall Street had gisteren twee gezichten.De Dow Jones kende een lichte winst van 0,2 procent.De Nasdaq verging het andermaal minder. De techbeurs zette haar correctiedans rustig voort, al was het verlies ditmaal uiterst mild (-0,4%).

De uitschieter van de dag was Whitewave.Dat is een producent van zuivelvervangers, maar hij is bij ons beter bekend als eigenaar van Alpro. In 2009 verkocht Vandemoortele Alpro, producent van zuivelvervangers op basis van soja, aan Whitewave-eigenaar Dean Foods.In 2012 splitste die Whitewave af en bracht het apart naar de beurs.

Die afsplitsing maakte heel wat waarde vrij, tot dan toe bedolven onder andere, minder presterende activiteiten van Dean Foods.Ter illustratie: sinds de beursgang in oktober 2012 ging het aandeel al meer dan 70procent hoger. Gisteren koerste het aandeel 8 procent hoger na beter dan verwachte kwartaalcijfers en een verhoging van de winstverwachting voor 2014.

Whitewave illustreert het groeiende succes van alternatieven voor klassieke zuivelproducten. Ook dochter Alpro heeft de wind in de zeilen, bleek uit de presentatie die Whitewave gaf bij zijn kwartaalcijfers. Alpro boekte een omzetgroei van maar liefst 24 procent. Pikant detail is nog dat Dean Foods gisteren met zijn eigen kwartaalresultaten veel minder kon overtuigen. Het aandeel verloor -5,2 procent tot 14,55 dollar.

Een opmerkelijke verliezer was Tesla, dat 11,3 procent lager ging tot 178,59 dollar. Nochtans publiceerde de producent van elektrische luxewagens woensdagavond beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijf dook 50 miljoen dollar in het rood, maar dat lag vooral aan een rist eenmalige kosten.

Gezuiverd voor die eenmalige elementen is er sprake van een nettowinst van 17 miljoen dollar, tegen 11 miljoen dollar een jaar eerder. Per aandeel komt dat neer op een winst van 12 dollarcent, terwijl analisten 8 cent per aandeel hadden verwacht.

Dat het aandeel toch een tik kreeg, heeft vooral te maken met bezorgdheid over de kortetermijnprestaties van Tesla. Beleggers vragen zich af wanneer Tesla op een duurzaam winstpad terecht zal komen. De eerste winst kwam er in het eerste kwartaal van 2013, maar daarna gingen de cijfers weer in het rood. Dat beleggerswantrouwen blijkt ook uit de shortposities in Tesla. Liefst 30 procent van het kapitaal van het bedrijf zit vast in shortposities.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud