Amerikaanse banken helpen beurssentiment te keren

Traders op Wall Street vonden vrijdag het vertrouwen terug. De beurzen compenseren een deel van de verliezen eerder deze week. ©AFP

De Europese beurzen boeken vrijdag een schuchter herstel. Na vijf verliesdagen op rij kan Wall Street weer stijgen, geholpen door beter dan verwachte kwartaalcijfers van drie grootbanken.

De aanhoudende verkoopgolf op de wereldbeurzen kwam vrijdag tot stilstand: de meeste aandelenbeurzen laten hun recente dieptepunt achter zich.

Het resultatenseizoen in New York begon met enkele degelijke kwartaalrapporten van de grootbanken Citibank, JP Morgan en de retailbank Wells Fargo. Vooral die eerste kwamen met duidelijk betere cijfers dan stond ingevuld in de prognoses van aandelenanalisten.

Amerikaanse grootbanken

De winst van JPMorgan steeg met bijna een kwart naar 8,4 miljoen dollar, en werd vooral gedragen door de retailpoot en niet de traditioneel zeer belangrijke dealmakers van de zakenbank en commissies van de traders. Uiteraard hielp ook de belastingverlaging die vorig jaar net voor Kerstmis werd ingevoerd om de vergelijking met het derde kwartaal van 2017 makkelijker te maken.

Met een winst per aandeel van 2,34 dollar, beter dan de verwachte 2,27 dollar, liet de bank voor het vijftiende kwartaal op rij de analistenconsensus achter zich.

Ook Citi bleef comfortabel boven de lat, met een nettowinst in het derde kwartaal van 4,6 miljard dollar. Het kreeg ook een boost door de lagere belasting voor ondernemingen, maar deed daar nog een schepje bovenop door de kosten sterk in te perken. Voor elke 100 dollar aan omzet spendeerde het vorig kwartaal 56,1 dollar, een halve dollar minder dan vorig jaar. Die graadmeter wil de bank tegen 2020 tussen 50 en 55 dollar zien uitkomen.

De cijfers van Wells Fargo  , die veel meer op binnenlandse klanten gericht is, vallen onder de Wall Street-term 'mixed bag'. De bank moet het vooral hebben van de rentemarge die het kan afromen door spaargeld uit te lenen voor een hogere vergoeding dan de rente die het zelf uitkeert op spaarrekeningen. Maar omdat de totale omvang van de leningenportefeuille onvoldoende stijgt, is de omzet al bijna twee jaar onveranderd. De nettowinst kwam wel boven de verwachtingen uit.

Omdat de rentes in de VS in de lift zitten, is de groei van de spaardeposito's een steeds belangrijker cijfer in de resultaten van de consumentenbank. De rentevergoeding die Wells Fargo in het derde kwartaal betaalde aan spaarders lag 0,66 procent hoger dan in dezelfde periode van een jaar geleden.

Beursrevival

Het startschot van het Amerikaanse resultatenseizoen hielp Wall Street hoger. De Dow Jones- en de S&P500-index winnen meer dan een procent in de vroege handel op vrijdag. De Nasdaq, die de zwaarste klappen incasseerde eerder deze week, doet het zelfs dubbel zo goed.

Eerder op de dag was de trend al gekeerd in Azië en Europa. Daar winnen de grote indexen iets minder dan een half procent. Daarmee eindigt een rotweek op een positieve noot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud