Amsterdam krijgt het warm van koeltorens

De onverwachte krimp van de Amerikaanse economie bezorgde de Europese beurzen lichte koppijn. Brussel zakte een halve procent. Conjunctuurgevoelige aandelen stonden logischerwijs onder druk. Hamon vierde feest na een koopavies van ABN AMRO.

De Bel20 zakte 0,5 procent tot 2.559 punten. De grootste druk kwam van de grondstoffen- en conjunctuurgerelateerde aandelen. Bekaert (-1,5%), Solvay (-1,2%), Nyrstar (-2,6%) en Umicore (-2,5%) kleurden rood nadat is gebleken dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal onverwacht kromp. Die krimp baarde beleggers zorgen over het herstel van de economische groei, ook al was de daling vooral ingegeven door de stevige daling van de militaire uitgaven.

Bij Umicore waren er bovendien extra zorgen over de kwartaalcijfers die de materiaaltechnologiegroep volgende week zal publiceren. Aanleiding was het zwakke kwartaalrapport van concurrent Jo­hn­son Mat­they. De producent van katalysatoren voor auto's zag zijn winst voor belastingen bijna een vijfde afkalven. 

Bij Bekaert speelde mogelijk ook het dollareffect. Het staaltechnologiegroep re­a­li­seert zowat een vijf­de van zijn omzet in Noord-Ame­ri­ka, maar be­lang­rij­ker is de omzet in Azië, goed voor een ge­wicht van 40 pro­cent. De Azi­a­ti­sche mun­ten zijn ge­kop­peld aan de dol­lar, zeker de yuan. Via lo­ka­le pro­duc­tie maakt Bekaert ook heel wat kos­ten in dol­lar­zo­nes. Maar ondanks de kosten en schulden in dollar knaagt een zwakkere dollar nog altijd aan de winst van Bekaert. De Amerikaanse munt zakte woensdag ruim een halve procent weg ten opzichte van de euro. 

Ook Delhaize (-1,2%, 35,44 euro) is dollargevoelig. De supermarktketen boekt zowat 70 procent van zijn bedrijfswinst in de VS. Last van het tegenvallende Amerikaanse bbp-rapport kon het aandeel in principe niet hebben, tenzij van de perceptie. De Amerikaanse gezinnen gaven in de laatste drie maanden van 2012 immers 2,2 procent meer uit. 

Mobistar kreeg voor de tweede dag op rij een slecht rapport. Na Berenberg Bank gisteren was het vandaag de beurt aan Rabo Securities. Het beurshuis waarschuwt voor het schijnbaar hoog dividendrendement en dito lage waardering. 'Met een ratio on­der­ne­mings­waar­de over be­drijfs­kas­stroom (EV/EBIT­DA) van minder dan 4 ziet het aandeel er goedkoop uit. Maar blijkbaar willen beleggers geen hogere multiple betalen voor een bedrijf waarvan de daling van de bedrijfskasstroom niet lijkt te stoppen.'

Bovendien profiteert het aandeel niet langer van speculatie dat moedergroep France Telecom de minderheidsaandeelhouders zal uitkopen, voegt Rabo toe. Stéphane Richard, topman van de Franse groep, gaf recent aan dat een opslorping niet op de agenda staat. 

En last but not least: de dalende winst zet het dividendrendement onder druk. Net als Berenberg verwacht Rabo teleurstellende prognoses voor 2013. En die teleurstelling is nog niet in de koers verrekend, luidt het. Het aandeel zakte 0,9 procent tot 20,21 euro. Gisteren ging er bijna 4 procent af. 

Op de brede markt danste Hamon (+7,3%, 12,90 euro) de polonaise. In de loop van de dag schoot het aandeel tot 11 procent hoger. Aanleiding was een rapport van 25 bladzijden uit Amsterdam. ABN AMRO start de opvolging van de small cap met een koopadvies en een koersdoel van 22 euro. 

Het betekent meteen een verdubbeling van de opvolging van de pro­du­cent van warm­te­wis­se­laars en koel­sys­te­men uit het Waals-Brabantse Mont-St-Guibert. Tot begin deze week werd Hamon enkel onder de loep genomen door KBC Securities. Dat beurshuis heeft een ‘houden’-advies en koersdoel van 15 euro. 

ABN AMRO meent dat beleggers Hamon over het hoofd hebben gezien door zijn beperkte beurswaarde van 85 miljoen euro. Gezien de goedkope waardering kan een sterke rebound van de resultaten de koers van het aandeel doen verdubbelen, luidt het.

Die rebound vindt zijn oorsprong in de groeilanden: 'Hamon heeft het zwaar­te­punt van zijn bu­si­ness (45% van de omzet, 65% van de or­ders) de voor­bije jaren naar de groei­lan­den ver­legd. We ver­wach­ten dat die foot­print de ko­men­de jaren tot een ste­vi­ge groei leidt. Het goed ge­vul­de or­der­boek van 650 mil­joen euro (goed voor 1,6 jaar omzet) doet ons een ster­ke omzetre­bound ver­wach­ten. De hoge ope­ra­ti­o­ne­le hef­boom zou vanaf dit jaar in de goede rich­ting moe­ten be­we­gen.' Begin dit jaar haal­de Hamon nog een con­tract van 25 mil­joen dol­lar (19 mil­joen euro) bin­nen in het Mid­den-Oos­ten.

Galapagos (-1,6%, 18,20 euro) keek tegen adviesverlaging aan bij KBC Securities. Het beurshuis zwakte zijn koopadvies af tot 'bijkopen'. Een gevolg van de stevige rally die het aandeel sinds eind 2011 reed, van 6 euro tot het huidige niveau. Een klim ook waarbij het koersdoel van KBCS, 19 euro, twee weken geleden werd bereikt. De hausse werd onder meer gedragen door de 'fantastische deal' met farmareus Abbott. 

KBCS-analist Jan De Kerpel stelt dat 2013 een overgangsjaar wordt zonder belangrijke events. Niettemin 'blijft Galapagos een interessante investeringsopportuniteit voor beleggers met een visie over meer dan twaalf maanden'. 

Het biotechbedrijf meldde woensdag een 2,5 mil­joen euro Vlaam­se su­bi­sidie voor on­der­zoek naar IBD of 'in­flam­ma­to­ry bowel di­sea­se', een chro­ni­sche ont­ste­king van de darm.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud