Analisten delen beleggerseuforie over Colruyt niet

De Brusselse beurs ging woensdag licht hoger. Colruyt schitterde nadat bleek dat de Halse kleinhandelaar de winnaar is van de grote prijzenslag in het Belgisch retaillandschap. Ook het Saverys-trio Exmar, Euronav en CMB was opnieuw in goede doen.

De Bel20 steeg 0,5 procent tot 2.869,83 punten. Befimmo zakte 3,8 procent tot 51,49 euro en was daarmee de grootste verliezer in de Bel20. De vastgoedbevak noteerde zonder het recht op het interimdividend, goed voor 2,59 euro bruto.

Colruyt steeg een forse 5,4 procent tot 41,78 euro. De retailer kwam dinsdag met cijfers over het eerste halfjaar naar buiten die over de hele lijn de analistenprognoses klopten. Beleggers reageerden opgelucht maar bij de analisten was er minder animo. Zo blijft Colruyt bij Bank Degroof staan op een 'bijhouden'-advies en een koersdoel van 41,50 euro. 'Solide cijfers in een steeds concurrentiëlere markt', zegt analist Hans D'Haese. 'Maar we zien geen reden om onze voorzichtige houding te veranderingen gezien de waarderingspremie in vergelijking met de rest van de sector.' Idem dito bij ING, Credit Suisse, Rabobank en Petercam waar het advies op houden blijft.

Solvay verloor 2,5 procent tot 110,95 euro en was daarmee de grootste verliezer in de Europese chemiesector. Op zijn Capital Markets Day in Londen stelde Solvay zijn winstdoel neerwaarts bij. De Belgische chemiegroep streeft nu naar een rebitda tussen 2,3 en 2,5 miljard euro in 2016. Voorheen stond het streefdoel op 3 miljard, maar alle analisten gingen er van uit dat dit niet meer haalbaar was. De vraag was alleen hoever neerwaarts Solvay zijn prognoses ging trimmen.

AB InBev won 0,3 procent tot 75,80 euro. Petercam-analist Kris Kippers heeft het hoogste koersdoel tot dusver geplakt op het aandeel van 's werelds grootste brouwer AB InBev. Volgens Kippers is AB InBev maar liefst 95 euro waard. Hij laat het logischerwijs vergezeld gaan van een koopadvies. Hij somt drie redenen op voor zijn optimisme: het potentieel van de onlangs overgenomen Corona-brouwer Grupo Modelo, de wereldbeker voetbal in Brazilië volgend jaar en de groeikansen in de Chinese markt.

Kippers is niet blind voor de zwakte op de Amerikaanse markt, die dinsdag nog het mikpunt was van de analisten bij Societe Generale. Hij wijt de zwakte van AB InBev echter vooral aan de merkenportefeuille, waarvan het zwaartepunt nog ligt bij goedkopere merken, waarvan de marges lager liggen. AB InBev probeert dat bij te sturen door prijzen op te trekken aan een hoger tempo dan de inflatie. Dat weegt op de volumes, maar niet op de marges.

De drie Saverys-bedrijven Exmar (+5,6%), Euronav (+4,5%) en CMB (+3,6%) blonken uit op de brede markt. Euronav profiteerde van de resultaten en vooruitzichten van zijn sectorgenoot Frontline. Die laatste ging op de beurs van Oslo een tiende hoger. Frontline maakte in het derde kwartaal nog 37 miljoen dollar verlies, maar dat was minder dan gevreesd. Bovendien ziet de rederij van tankermagnaat John Frederiksen stilaan beterschap. ‘We verwachten een beter vierde kwartaal dankzij de verbeterde marktomstandigheden’, meldt Frontline. ‘Maar het zal nog enige tijd duren eer de balans in de olietankermarkt volledig is hersteld’, voegt de rederij daaraan toe. ‘Daarvoor is meer economische groei in de wereld nodig, en het verschroten van oude schepen.’

De scheepvaarttarieven gaan intussen de goede richting uit voor de olierederijen. Die bereiken vandaag het hoogste peil sinds 2010 door de grote vraag vanuit Azië. De voorbije vier weken werd voor 35,9 miljoen ton olie gecharterd, een stijging met 53 procent sinds eind augustus. De dagprijs voor een VLCC (very large crude carrier) is gestegen tot 50.801 dollar, ruim boven het break-evenniveau van de meeste reders, meldt het scheepvaartagentschap Clarkson. De gemiddelde prijs lag tot de zomer op amper 10.907 dollar per dag, zowat de helft van de operationele en financiële kosten voor een reder. ‘Afgaand op onze vooruitzichten en de winter in het noordelijk halfrond, zal de markt minstens tot februari sterk blijven’, zegt analist Per Mansson van het maritieme studiebureau Platou London.

De interesse in Exmar is dan weer fors toegenomen nadag maandag bekendraakte dat Exmar bij de SEC een aanvraag gaat indienen om een MLP te lanceren op de beurs van New York. In die MLP worden de belangen in vijf LNG-schepen ondergebracht. Diezelfde dag bouwde referentieaandeelhouder Nicolas Saverys ook zijn belang af tot 46,09 procent. De aandelen werden verkocht via een private plaatsing. Door de verkoop is de free float iets toegenomen.

IBA had op zich goed nieuws, met de FDA-goedkeuring voor beeldvormingssoftware voor zijn protontherapiesystemen die op basis van die beelden gericht worden. 'Goed nieuws maar het verandert niets aan de investment case voor IBA', oordeelt KBC Securities-analist Jan De Kerpel, die blijft bij zijn koopadvies en koersdoel van 8,50 euro. Beleggers denken er echter anders over: ze stuurden het aandeel om onbekende redenen 3,7 procent lager tot 7,22 euro.

Coup de théâtre bij Home Invest Belgium waar CEO Xavier Mertens en voorzitter Guy Van Wymersch-Moons onverwacht opstappen. Een reden voor hun vertrek wordt niet gegeven. Het aandeel liet 3 procent liggen op 73,32 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud