Apple eindelijk in Dow Jones

©REUTERS

Technologiereus Apple wordt binnenkort het nieuwste lid van de Dow Jones-index. Het vervangt daar telecombedrijf AT&T. De wissel zal doorgaan op 18 maart, na de slotbel.

Dat heeft McGraw Hill Financial, eigenaar van de Dow, bekendgemaakt. De index telt slechts 30 leden, en McGraw waakt er angstvallig over dat de Dow Jones een zo goed mogelijke weerspiegeling is van de Amerikaanse economie.

Apple  kan een stek in de Dow opeisen dankzij de aandelensplitsing die het vorig jaar doorvoerde. Daarbij werd het aandeel in 7 gesplitst, en zakte de prijs per aandeel onder de kaap van 100 dollar. Intussen heeft het aandeel wel weer een sterke rit gereden, en noteert het nu om en bij de 126 dollar, maar dat blijkt geen struikelsteen te zijn om de Dow Jones te vervoegen.

De toekomstige samenstelling van de Dow Jones.

De beslissing van McGraw heeft ook te maken met de nakende aandelensplitsing bij kredietkaartbedrijf Visa . Die gaat rond het moment van de indexwissel 1 aandeel inruilen voor 4 nieuwe. Omdat Visa wordt beschouwd als een IT-bedrijf, zou die operatie het gewicht van de technologiesector binnen de index te sterk doen dalen. Apple moet dat nu opvangen.

Marktwaarde

De Dow Jones is een beetje een buitenbeentje in de wereld van de beursindexen. Dat komt omdat de index gebaseerd is op de absolute waarde van de beurskoers, en niet de totale marktwaarde van de indexleden. Dat betekent concreet dat een bedrijf als IBM  (160 miljard dollar marktwaarde, koers van circa 161 dollar) veel zwaarder doorweegt dan pakweg ExxonMobil  met een marktwaarde van zo'n 360 miljard dollar en een koers van 'slechts' 86 dollar.

Het gevolg is dat Apple, veruit het waardevolste bedrijf ter wereld met een marktwaarde van een slordige 750 miljard dollar, slechts het op 4 na grootste aandeel in de index zal worden.  De aandelensplitsing van Visa zal ertoe leiden dat diens gewicht daalt van 10 naar 2,5 procent.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud