Apple geeft samoerai-papier uit

©Bloomberg

De Amerikaanse technologiereus Apple blijft profiteren van de lage rentestanden om aan spotgoedkope voorwaarden geld op te halen. Nadat Apple eerder al Europese en Zwitserse spaarders had aangesproken, lonkt het nu naar Japanse beleggers.

Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zou de technologiereus in juni voor 200 miljard yen (ongeveer anderhalf miljard euro) nieuwe obligaties uitgeven. Welke rente er precies aan die 'samoerai'-obligaties zal kleven is nog definitief vastgelegd.

Wel al duidelijk is dat Apple de opbrengst van deze operatie zal gebruiken om geld te laten terugvloeien naar zijn aandeelhouders. Dat kan in de vorm zijn van een dividend of door eigen aandelen in te kopen. In principe zou Apple dat nu ook al kunnen doen met de cash die het genereert.

Eind vorig jaar had de groep al ruim 178 miljard dollar - bijna 164 miljard euro - in kas. Maar dat geld staat grotendeels op buitenlandse rekeningen, en als Apple dat geld zou terughalen naar de VS moet het daarop 30 procent belasting betalen. 

Dat Apple nu Japanse beleggers opzoekt, wil niet per se zeggen dat het een groot commercieel offensief op die markt lanceert. De groep profiteert veeleer van het feit dat de extreem soepele geldpolitiek van de Japanse centrale bank de rente er naar een dieptepunt heeft gebracht. Daardoor wordt het voor het Amerikaanse bedrijf bijzonder goedkoop om geld te lenen. Om diezelfde reden had Apple dit en vorig jaar ook al obligaties in euro en Zwitserse frank uitgegeven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud