Applied Materials oogst applaus

Naast de onzekerheid over hoe lang het stimulusprogramma van de Fed nog voluit loopt, is er het politieke gevecht over de manier waarop de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht. Binnenkort dreigt de staatsschuld het afgesproken maximum te bereiken. Die onzekerheden blijven op de handel wegen.

En de macrocijfers namen de twijfel niet weg. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in september gedaald tot het laagste niveau in vier maanden, door onzekerheid over stagnerende lonen en de krappe arbeidsmarkt. De huizenprijzen in de grootste 20 steden, waarvan de Case-Shiller-index een beeld geeft, lagen daarentegen in juli 12,4 procent hoger dan een jaar eerder.

De Dow Jones  sloot uiteindelijk na lichte winstcijfers toch met een verlies van 0,4 procent, de S&P500 op -0,3 procent. De Nasdaq hield het net droog: +0,08 procent.

Een zeer mooie winst was er voor Applied Materials (+9,1%): de overname van zijn Japanse sectorgenoot Tokyo Electronvoor 9,4 miljard dollar (7 miljard euro) wordt geapprecieerd. De partners in de ‘fusie’ spraover een jaarlijkse kostenbesparing van 185 miljoen dollar.

De verrassende transactie wordt geheel in aandelen afgehandeld en leidt tot een groep met een marktwaarde van omgerekend 21 miljard euro. De aandeelhouders van Applied Materials krijgen 68 procent van het nieuwe bedrijf in handen, de aandeelhouders van Tokyo Electron de rest. De fusie wordt naar verwachting ten vroegste midden volgend jaar afgerond. Op voorwaarde dat de concurrentiewaakhonden én de aandeelhouders van beide bedrijven de deal goedkeuren. De raden van bestuur keurden de fusie al unaniem goed.

Ook Facebook (+2,7%) stoomde hoger, al bleef die winst tegen het slot niet helemaal overeind. Er is het nieuws in de krant South China Morning Post dat Peking de toegang tot sociale media gaat vrijstellen in een zone van Shangai, maar vooral ook de adviesverhoging vanwege Citigroup, van neutraal naar kopen, op basis van aanwijzingen uit de advertentiemarkt dat de mooie resultaten van het tweede kwartaal duurzaam houdbaar zijn.

Aan de verliezende kant viel Red Hat op (-11,7%), de belangrijkste commerciële distributeur van Linux-besturingssystemen. Red Hat presenteerde iets beter dan verwachte kwartaalresultaten, maar dat het bedrag aan nog te betalen facturen 8 procent toenam tot 376 miljoen vonden de investeerders maar teleurstellend.

Eveneens een ferme dreun kreeg Carnival (-7,6%), 's werelds grootste cruiserederij, na het nieuws dat de cijfers voor het vierde kwartaal wellicht gaan achterblijven bij de verwachtingen van analisten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud