Advertentie

Arseus scoort met nieuwe wisselkoersformule

De Bel20 ontsnapte niet aan de beursmalaise door zwakke Chinese cijfers en de grondstoffencrash. Arseus zwom tegen de stroom in dankzij een nieuwe berekening van zijn cijfers, die vooral voor sterdivisie Fagron erg voordelig uitvalt.

De Bel20 ging de dag uit met een verlies van 0,8 procent tot 2.593,69 punten. De korf van Brusselse steraandelen ging quasi unaniem omlaag. Enkel hoogspanningsnetbeheerder Elia (+0,3%, 32,83 euro), kabelbedrijf Telenet (+0,7%, 40,51 euro) en biofarmabedrijf UCB (+0,7%, 48,10 euro) konden winsten uit de brand slepen. 

De grondstoffenwaarden kregen de zwaarste klappen. Goud, zilver, olie, koper. Allemaal gingen ze gisteren flink lager nadat de cijfers over de Chinese economische groei onder de verwachtingen bleven. Er werden weliswaar snel vraagtekens geplaatst bij de betrouwbaarheid van de Chinese data, maar dat belette niet dat de grondstoffen de neerwaartse lijn van eind vorige week doortrokken.

Bekaert reageerde met enige vertraging op de tegenvallende Chinese groeicijfers, maar eindigde de dag uiteindelijk met een verlies van 2,1 procent tot 22,02 euro. Umicore deed nog slechter met een verlies van 3,7 procent tot 33,80 euro. 

Op de brede markt tekende Nyrstar voor een opdoffer van 6,1 procent tot 3,57 euro. Daarmee kon het bedrijf niet profiteren van het goede nieuws uit Finland. Daar slaagde de mijnbouwer Talvivaara erin om 261 miljoen euro op te halen. Met dank aan de Finse overheid, die via het staatsinvesteringsfonds Solidium nu 16,7 procent heeft in Talvivaara. Een ferme meevaller voor de mijnbouwer. Die moest vorige week immers in de marge van de aankondiging van de kapitaalverhoging weer nieuwe problemen opbiechten. In de mijn van Sotkamo had zich een lek voorgedaan.

Agfa-Gevaert spinde dan weer garen bij de dalende zilverprijs met een koerswinst van 3,8 procent tot 1,38 euro.

Braziliaanse real

Ster van de dag was evenwel Arseus, de dienstverlener aan de medische sector. Die veerde 3,9 procent op tot 18,82 euro. Het bedrijf publiceerde vorige week een trading update over het eerste kwartaal. Die zorgde voor grote verwarring bij analisten. Alles draait rond de berekeningswijze van de onderliggende omzetgroei aan ongewijzigde wisselkoersen.

Arseus hanteert daarvoor een formule die afwijkt van wat als standaard geldt in de sector. Dat leverde tot dusver nooit problemen op, maar nu zorgde die berekeningswijze voor onduidelijkheid omdat de Braziliaanse real flink terrein heeft verloren. Die wisselkoersevolutie is belangrijk voor Fagron, de sterdivisie van Arseus gespecialiseerd in apothekerbereidingen. Die haalt 25 procent van zijn omzet in Brazilië, waardoor de evolutie van de real van groot belang is.

De gevolgen van de herberekening zijn aanzienlijk. De onderliggende omzetgroei aan ongewijzigde wisselkoersen van Fagron komt nu uit op 8,5 procent. Onder de oude formule was dat groeicijfer ‘slechts’ 3,7 procent. Een vreemde vaststelling, aangezien dat ‘onderliggend’ cijfer eigenlijk wordt gepresenteerd als een indicator die inzicht moet bieden op de operationele prestaties van een divisie. Dat zo’n cijfer zo zwaar kan verschillen naargelang de manier waarop een wisselkoerseffect wordt ingecalculeerd, doet toch de wenkbrauwen fronsen.

Niettemin wordt er tevreden gereageerd bij de analisten. ‘Wij verwelkomen de meer gestandaardiseerde methode om de wisselkoerseffecten te berekenen’, zegt analist Jan De Kerpel van KBC Securities. Hij voorspelde voor de openingsbel terecht dat het aandeel zich zou herstellen van de verliezen die vorige week werden geboekt als gevolg van verwarring rond de oude formule.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud