Aziatische beurzen gekneld tussen China en Griekenland

De Aziatische beurzen wisten maandag niet goed welke richting te kiezen. Dat de Chinese banken minder reserves moeten aanhouden en dus meer kredieten kunnen verstrekken, werd op gejuich onthaald, maar de mogelijke uitstap van Griekenland uit de eurozone drukte de pret.

Het is al de derde keer in zes maanden dat de Chinese overheid de eisen voor de bankreserves versoepelt. De groei van de Chinese economie vertraagt door de lagere vraag in Europa en de VS. Vorige maand groeiden de industriƫle productie, de nieuwe leningen en de kleinhandelsverkopen minder dan verwacht. De soepelere reservevoorwaarden werden zaterdag aangekondigd en gaan in op 18 mei. Grote banken moeten voortaan maar reserves aanhouden die overeenstemmen met 20 procent van de deposito's; kleinere banken mogen nog lager gaan, tot 18 procent. Beleggers speculeren dat Peking ook zijn monetair beleid verder zal versoepelen.

De toestand in Griekenland blijft wel grote zorgen baren. De vorming van een regering van nationale eenheid, die de besparingen respecteert, lijkt bijzonder moeilijk. Nieuwe verkiezingen midden juni lijken onafwendbaar en die zullen uitdraaien op een referendum voor of tegen de euro. Dergelijke exit dreigt de landen uit de eurozone miljarden te kosten.

In Tokio eindigde de Nikkei 0,2 procent hoger en zakte de brede Topix 0,2 procent. Autobouwer Mitsubishi Motors, die meer dan een kwart van zijn omzet in Europa draait, zakte 3,6 procent. Nissan Motor, dat via een kruisparticipatie aan Renault is gelinkt, verloor 2 procent. Daarentegen steeg de producent van industriƫle robotten Fanuc 1,8 procent. Fanuc telt veel Chinese fabrieken onder zijn klanten.

De Chinese beurzen reageerden voorzichtig op de soepelere bankenregels en bleven rond hun slotstanden van vrijdag hangen. De beurs van Hongkong noteerde in de namiddaghandel met licht verlies. Sydney steeg 0,3 procent en Seoul moest 0,2 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud