Aziatische beurzen lager in het zog van Wall Street

De Aziatische beurzen kleurden woensdag voor de vijfde dag op rij rood, al bleven de indexverliezen beperkt. De golf van winstwaarschuwingen op Wall Street, die het slechtste doet vermoeden voor het pas gestarte resultatenseizoen, maakte beleggers voorzichtig. De Chinese aandelenmarkten vormden een licht positieve uitzondering.

‘Onzekerheden over de vooruitzichten voor de wereldwijde vraag wegen op de markt. Aandelen worden onaantrekkelijk, met Amerikaanse resultaten die niet zo schitterend zijn en met de aanhoudende Europese schuldenzorgen’, verwoordde Naoki Fujiwara van Shinkin Asset Management het sentiment tegenover Bloomberg.

In Tokio sloot de Nikkei225-index 0,1 procent lager en verloor de Topix 0,2 procent. De beurs van Sydney sloot vlak (-0,04%) en Seoul zakte 0,2 procent. In Hongkong verzwakte de Hang Seng een klein half procent. De index staat nu op zijn laagste peil sinds oktober.

De Chinese beurzen zorgden voor tegengewicht. Premier Wen Jiabao verklaarde dat het ondersteunen van investeringen van groot belang is om de economische expansie van China te stabiliseren. Vrijdag wordt het bbp-cijfer voor het tweede kwartaal bekendgemaakt en dat zal vermoedelijk een tegenvaller zijn. Beleggers speculeren daarom dat de overheid groeibevorderende maatregelen gaat nemen. De Shanghai Composite Index stond in de namiddaghandel op een kleine winst.

In Tokio ging Sony 2,2 procent lager. De maker van consumentenelektronica realiseert een vijfde van zijn omzet in Europa. Concurrent Panasonic kreeg een klap van 4,6 procent. De producent van testapparatuur voor chips Advantest zakte 3,25 procent nadat sectorgenoot Applied Materials zijn omzet- en winstprognose verlaagde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud