Aziatische beurzen verteren jobcijfers VS slecht

Foto AFP

De Aziatische beurzen kleurden op Paasmaandag zonder onderscheid rood. Beleggers moesten nog reageren op het tegenvallende Amerikaanse banenrapport. Dat de Chinese inflatie forser is gestegen dan verwacht, maakte de sfeer nog wat somberder.

Vrijdag raakte bekend dat er in maart slechts 120.000 nieuwe banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten, aanzienlijk minder dan de 200.000 arbeidsplaatsen waarop economen hadden gerekend. Daarmee verraste de Amerikaanse arbeidsmarkt voor het eerst in lange tijd in negatieve zin. De voorbije drie maanden kwam de banengroei telkens boven 200.000 uit. De tegenvaller wakkert de vrees voor een sputterend herstel aan. De Amerikaanse economie is wel aan de beterhand, maar het herstel verloopt tergend langzaam.

In China is de inflatie vorige maand dan weer sterker gestegen dan verwacht. In plaats van 3,4 procent bedroeg ze 3,6 procent, een duidelijke versnelling tegenover de maand februari (3,2%). De inflatie blijft weliswaar onder het streefcijfer van 4 procent, maar verkleint toch de speelruimte voor de overheid om groeistimulerende maatregelen te nemen.

In Tokio eindigde de Nikkei 1,5 procent lager en zakte de breed samengestelde Topix eveneens 1,5 procent. De beurs van Seoul verloor 1,6 procent. De oplopende spanning met Noord-Korea loopt weer op. Het streng communistische buurland gaat binnenkort de al lang aangekondigde rakettest uitvoeren, meldde het persbureau Kyodo News. In China bedroegen de indexverliezen zowat een procent.

Vooral bedrijven die sterk afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt, stonden onder druk. Toyota Motor en Honda Motor zakten allebei 2,4 procent. Samsung Electronics liet 1,1 procent liggen. Daarbij speelde ook mee dat Apple een rechtbank in de VS heeft gevraagd de verkoop te verbieden van Samsung-producten die volgens het Amerikaanse concern de iPhone en iPad 'slaafs kopiƫren'.

In Europa blijft het maandag stil op de beurzen. Na Goede Vrijdag houden ze ook op Paasmaandag de deuren gesloten. In New York wordt de handel vandaag wel al hervat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud