Azië blij met tweede termijn Obama

De Aziatische beurzen reageerden woensdag opgelucht dat Barack Obama is herverkozen als president van de Verenigde Staten. De meeste beurzen althans, want Tokio en de Chinese aandelenmarkten hadden meer oog voor een oogst gemengde bedrijfsresultaten.

Na de bekendmaking van Obama’s overwinning ging de yen stijgen. De Nikkei eindigde bijna stabiel (-0,03%), terwijl de Topix 0,1 procent steeg.

In Tokio veerde Nissan Motor 4,1 procent op. De autoconstructeur verlaagde dinsdag zijn winstverwachtingen, maar analisten hadden een forsere daling verwacht. De bijstelling van de winstprognose is te wijten aan China.

Producten van Japanse bedrijven worden op grote schaal geboycot in China door het territoriaal dispuut rond de Senkaku-eilanden. De toestand in China is echter aan het verbeteren, maakte coo Toshiyuki Shiga bekend. De ordervolumes bij Nissan zijn hersteld tot 70 procent van het normale peil en het aantal bezoekers bij dealers tot 80 procent.

Sydney boekte 0,7 procent winst en Seoul 0,5 procent. De Chinese beurzen presteerden vlak tot lichtjes lager. Dat niet Romney maar Obama het gehaald heeft, moest nochtans goed nieuws zijn voor China. Romney had immers aangekondigd dat hij China het etiket van een wisselkoersmanipulator zou opkleven, wat een handelsoorlog had kunnen ontketenen.

Aandelen van metaalbedrijven, zoals Jiangxi Copper of Tongling Nonferrous Metals Group, gingen hoger, maar angst voor tegenvallende resultaten woog op de financials. De nakende machtswissel in China zelf speelde mogelijk ook een rol. Morgen begint in Peking een vergadering van de Communistische Partij waarop de volgende generatie leiders formeel moet gekozen worden. Vermoedelijk wordt Xi Jinping de volgende secretaris-generaal van de partij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud