Advertentie

Azië dankt Draghi

De Aziatische beurzen herademden opgelucht, zich optrekkend aan de verklaringen van ECB-voorzitter Mario Draghi van gisteren die ook in Europa en de VS als cruciaal gezien werden. Samsung sprintte hoger, vooral omdat het een hogere vraag naar beeldschermen en mobiele toestellen vooropstelt.

De uitspraken van Mario Draghi, dat de ECB alles zal doen wat nodig is om de euro te redden, worden ook in Azië positief onthaald en bepalen het algemene sentiment.

De Nikkei sloot 1,5 procent hoger. De wijde MSCI Asia Pacific-index deed er 2,1 procent bij. Die laatste daalde dit jaar al 12 procent door de vrees voor de eurocrisis en de groeivertraging in China.

Bedrijven die veel zaken doen in Europa, en die daarvoor eerder werden afgestraft, surften mee omhoog. Zo steeg bijvoorbeeld de bank HSBC, die veel kredieten heeft uitstaan in Europa, met 2,6 procent. 

Samsung ondervond ook dat effect, maar zijn spurt van 5,2 procent is niet enkel daaraan te danken. De winst die het elektronicaconcern vrijdag rapporteerde over het tweede kwartaal viel weliswaar onder de verwachtingen van de analisten. Ze eindigde weliswaar 48 procent hoger, op een record van 5.190 miljard won (3,7 miljard euro), maar de analisten hadden het nog spectaculairder verwacht. Ook van de omzet hadden ze nog wat meer verwacht. In het tweede kwartaal verkocht Samsung meer dan 50 miljoen smartphones en schoot het Apple voorbij als marktleider.

Samsung gaf echter aan dat het de vooruitzichten voor de vraag naar schermen en mobiele toestellen optrekt. Vooral uit opkomende economieën wordt een sterke vraag verwacht.

'Het derde kwartaal wordt cruciaal', gaf een fondsenmanager aan, 'en met name de verkoop van de Galaxy S III-telefoon en de ommekeer in chips.' De verkoop van de nieuwe Galaxy S III loopt tot nu toe goed, en Samsung rekent op een 'enorm succes' gaf de vicevoorzitter van de mobiele poot aan in een conference call.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud