Azië is eurocrisis beu

Op de Aziatische markten gingen de aandelenkoersen haast unisono bergaf, met de blik op de Spaanse regio's die de een na de ander om hulp vragen, en op de Chinese waarschuwing dat de groei wel degelijk aan het afnemen is. Grote Aziatische exporteurs gaan voorop op de weg naar beneden.

De Aziatische markten verwerkten maandag de slechte maren van eind vorige week en van het weekend, voornamelijk uit Europa. Hier is immers steeds duidelijker dat Spanje voort naar de afgrond wordt getrokken, niet geholpen door de slechte financiële toestand van regio's als Valencia en Murcia. Bovendien keert nu echt het sentiment over een mogelijke exit van Griekenland uit de eurozone. 

'De investeerders zijn de never-ending story van de Europese problemen beu', zei een analist van Samsung Asset Management in Seoul tegenover Bloomberg. 'En de Chinese zorgen over de groei zijn slecht voor het sentiment.'

Er kwam bovenop de zorgen over Europa immers ook de uitspraak van een adviseur van de Chinese centrale bank, dat de Chinese groei dit kwartaal kan terugvallen tot 7,4 procent.

De Nikkei-index in Japan eindigde 1,86 procent lager, de index in Shanghai hield het op een iets kleiner verlies (-1,26%), maar de brede Aziatische MSCI-index deed er 2,58 procent af.

Enkele bekende namen die sterk staan op de wereldwijde markten, moesten door de vrees voor afnemende exportvolumes koersdalingen slikken. Volgens cijfers van de Wereldhandelsorganisatie realiseren 21 landen in de regio gemiddeld 30 procent van hun export op de Europese markt.

Zo ging Samsung, bekend om zijn mobilofoons en smartphones maar ook Aziës grootste maker van chips en flatscreens, 2,4 procent lager. 

Hyundai, de grootste autobouwer van Zuid-Korea, deed er 1,8 procent af. En Acer, de nummer drie wereldwijd in computers, ging 1,5 procent lager.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud