Azië kreunt onder slechte bedrijfsresultaten

De Aziatische beurzen kenden vrijdag een off day. De toon was al gezet door Apple en Amazon, twee Amerikaanse zwaargewichten die donderdagavond ontgoochelden. Ook in Azië rapporteerden heel wat bedrijven tegenvallende cijfers. In Japan houdt de deflatie aan.

‘De algemene economie begint te verbeteren vanop een laag niveau. Maar de bedrijfsresultaten in hun geheel zijn ontgoochelend. Het kan enkele kwartalen duren vooraleer ze merkbaar verbeteren’, verklaarde Tim Schroeders van Pengana Capital in Melbourne aan Bloomberg.

In Tokio eindigde de Nikkei 1,35 procent in de min. De deflatie in het land houdt aan (-0,1 procent in september) en de financiering van de overheid komt in gevaar door politiek geruzie.

Sydney eindigde 0,85 procent lager en Seoul zelfs 1,7 procent. De Zuid-Koreaanse economie groeide in het derde kwartaal maar met 1,6 procent jaar op jaar en dat is de slechtste prestatie in drie jaar. Ook de Chinese beurzen stonden duidelijk onder druk met verliezen van 2 tot 2,5 procent.

In Tokio zorgden onder meer Canon, Fanuc en Yamaha voor een ontgoocheling. Canon, ’s werelds grootste producent van digitale camera’s, verlaagde zijn winstprognose met 6,4 procent. Canon heeft te lijden onder het succes van de smartphones, die meer en meer gebruikt worden om foto’s te nemen. Het aandeel zakte 3,2 procent.

Fanuc, producent van industriële robots, zag de nettowinst in de eerste helft van het boekjaar met 9,8 procent dalen tot 67 miljard yen. Dat was minder dan de eigen guidance van 75 miljard yen. Fanuc zakte 3,1 procent.

Yamaha, bekend van zijn piano’s en andere muziekinstrumenten, donderde 8 procent lager. De halfjaarwinst bedroeg maar een goed helft van de eigen prognose.

In Seoul verloor Samsung 2,65 procent hoewel het elektronicaconcern een recordwinst van 6,56 biljoen won over het derde kwartaal boekte. Volgens analisten had het verlies te maken met de vrees dat het einde van de smartphoneboom in zicht is. Mogelijk speelden ook de tegenvallende resultaten van concurrent Apple mee.

LG Display, de op een na grootste producent van lcd-schermen, boekte in het derde kwartaal 158,2 miljard won winst, maar bleef daarmee onder de verwachtingen van analisten. Het aandeel zakte 1,15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud