Azië loopt niet warm voor Chinese stimuli

De Chinese overheid gaat meer investeren in de uitbouw van het spoorwegnet en de belastingvoordelen voor kmo’s uitbreiden. Ondanks deze ‘ministimuli’ gingen de Chinese beurzen lager.

Om de economische groei te stimuleren neemt Peking twee soorten maatregelen. Enerzijds wordt dit jaar voor 150 miljard yuan (17,5 miljard euro) aan staatspapier uitgegeven. Het is de bedoeling met dat geld spoorlijnen aan te leggen in minder ontwikkelde regio’s. Er komt ook een ontwikkelingsfonds van jaarlijks 200 tot 300 miljard yuan waaruit kan geput worden voor spoorprojecten.

Anderzijds breidt de overheid een fiscale voorkeursbehandeling uit tot nog meer kmo’s en gaat ze ook meer financiële middelen ter beschikking stellen om woningen te bouwen voor mensen met een laag inkomen.

Ondanks de nieuwe stimuli verloren de Chinese beurzen terrein. De beurs van Shanghai zakte 0,7 procent. De schuldigen waren financiële en vastgoedaandelen. Zij kregen klappen nadat de China Securities Journal pleitte voor het behoud van beperkingen op de aankoop van woningen.

Elders in Azië presteerden de beurzen beter, mede door de hoopgevende Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van woensdag. Uit de cijfers van het sociaal secretariaat ADP bleek dat er in maart 191.000 banen werden gecreëerd in de privésector.

In Tokio eindigde de Topix 0,45 procent hoger en won de Nikkei 0,8 procent. Daarmee ging de Nikkei voor het eerst in drie weken weer boven de psychologisch belangrijke grens van 15.000 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi zakte 0,2 procent, de beurs van Sydney won 0,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud