Banimmo krijgt nieuwe grootaandeelhouder

Met de verkoop van hotel- en congrescentrum Dolce Terhulpen rondde Banimmo recent de grote kuis van de portefeuille zo goed als af ©rv

Een zuinig overnamebod tegen nauwelijks een zevende van de intekenprijs van 2007 moet vooral de huidige grootaandeelhouer een exit bieden.

3,30 euro. Dat is de prijs van het overnamebod die levensverzekeraar Patronale Life luidens een persbericht op Banimmo lanceert. De prijs als zuinig omschrijven is nog een understatement. De biedprijs ligt licht onder de jongste beurskoers en beloopt nauwelijks meer dan een zevende van de 21 euro waartegen de vastgoedontwikkelaar in 2007 naar de beurs trok. 

Het is dan ook zo goed als zeker dat heel weinig kleine aandeelhouders op het bod zullen ingaan. De overnemer benadrukt ook dat het de bedoeling is Banimmo op de beurs te houden.

'Als referentieaandeelhouder wil Patronale Life verder ondersteunen in haar toekomst als beursgenoteerd bedrijf', klinkt het. De verzekeraar ziet in Banimmo een kans om zijn vastgoedpoot te versterken. 

Het overnamebod lijkt vooral een min of meer elegante manier om de huidige grootaandeelhouder, Affine, een exit te gunnen. Het was al langer een publiek geheim dat die wou verkopen. Tegen de geboden prijs betaalt Patronale Affine 37 miljoen euro. 

In een recent interview in De Tijd ronselde CEO Patrick Mertens nog kandidaat-overnemers. Gevraagd of een overnamebod mogelijk was, luidde het antwoord: 'Dat sluit ik nog steeds niet uit. Zeker omdat onze beurskoers nog steeds onder de boekwaarde ligt, de schuldenberg is weggewerkt en we nu een gefocust profiel hebben. Philippe en ikzelf willen op termijn ook graag aandeelhouder worden.'

-30%
Zuinig bod
Patronale Life stapt tegen een korting van dik 30% op de boekwaarde in Banimmo

De switch van de grootaandeelhouder gebeurt inderdaad tegen een korting van meer dan 30 procent op de boekwaarde van 4,80 euro. Die boekwaarde is de jongste jaren fors gekrompen, met een gecumuleerd verlies van 53 miljoen euro over de voorbije drie boekjaren.

De verliezen kwamen er vooral omdat Mertens grote kuis moest houden in de portefeuille, om onder druk van de schuldeisers de schuldenberg te verminderen. Daarbij ging het Parijse kroonjuweel van de groep naar een Duits pensioenfonds.

De schuldenberg vloeide vooral voort uit Urbanove, een geflopt Waals winkelcentrumproject van Mertens' voorgangers. Banimmo is nu grotendeels teruggeplooid op de oorspronkelijke kernactiviteit: renovatie van Belgische kantoren. In afwachting van het bewijs dat het drastisch afgeslankte bedrijf ook rendabel kan kan opereren, passen beleggers een stevige korting op de boekwaarde toe. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content