Advertentie
Advertentie

Bank of England houdt koers aan

Mark Carney, voorzitter van de Bank of England. ©REUTERS

De Britse centrale bank heeft besloten om voorlopig op de vingers te gaan zitten. Dat de beleidsrente op 0,5 procent blijft, en het inkoopprogramma van schuldpapier op 375 miljard pond (429 miljard euro) was ook exact wat economen hadden verwacht.

Dat er geen volwaardig perscommuniqué bij het rentebesluit was, heeft alles te maken met het driemaandelijkse inflatierapport dat de Bank of England binnen zes dagen voorstelt. Daarin geven de centraal bankiers hun inschattingen van onder meer de economische groei, de verwachte inflatie en het toekomstig monetair beleid.

Sinds de laatste vergadering is gebleken dat de Britse economie aan kracht wint. De werkloosheid daalt, de huizen- en aandelenmarkt zit in de lift, en de kredietverstrekking naar de bedrijven verloopt vlotter.

Dat heeft bij veel economen de verwachting gebetonneerd dat de Bank of England het beleid niet meer zal versoepelen. Het Britse pond wint vandaag voorlopig 0,7 procent tegenover de euro. Later vandaag volgt nog het rentebesluit, en de daaropvolgende toelichting door voorzitter Mario Draghi, van de Europese Centrale Bank.

Vooruitzichten

Vorige maand klonk het in de toelichting bij het rentebesluit van de Bank of England nog dat het economisch herstel goed vlot, maar dat de recente stijging van de marktrentes kon wegen op de vooruitzichten. 'Wat de markten van onze toekomstige rente verwachten wordt niet gestaafd door de recente binnenlandse economische ontwikkelingen’, stelden de centraal bankiers toen.

Nochtans rekenen de markten maar op een eerste, kleine renteverhoging tegen eind 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud