Bank of England houdt status quo aan

Mervyn King, gouverneur van de Britse centrale bank.

Zoals verwacht hebben de Britse centraal bankiers vandaag besloten voorlopig niets te doen om de economie extra te stimuleren.

Omdat er sinds de rentevergadering van december weinig grote economische verschuivingen zijn geweest, lag het voor de hand dat de Bank of England (BoE) even op de vingers zou gaan zitten. 

Het status quo betekent dat de beleidsrente stabiel blijft op 0,5 procent en het inkoopprogramma van obligaties op 375 miljard pond (287 miljard euro).

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de Britse economie pas tegen 2016 weer op normale toeren draait, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 2,5 procent. Aangezien de economie wel een eind verwijderd is van haar capaciteit, verwacht de zakenbank dat de inflatie de komende jaren beperkt blijft. 'De combinatie van slabakkende groei, overcapaciteit en een lage inflatiedruk volstaat om dit jaar verdere versoepeling te rechtvaardigen', meent Kevin Daly.

Opmerkelijk genoeg verwacht de Goldman Sachs-econoom niet dat de BoE naar een nulrente gaat of het inkoopprogramma opschroeft. 'Dat laatste heeft al bewezen dat het de kosten van en de toegang tot kredieten voor de private sector amper verlaagt.'

Hij denkt eerder aan een verdere versoepeling via andere niet-conventionele maatregelen. 'Een mogelijkheid is de haircut (de korting die toegepast wordt ten opzichte van de marktwaarde, red.) op onderpand te verlagen, of de vergoeding te verminderen die banken krijgen voor de reserves die ze aanhouden bij de Bank of England, waardoor ze minder reden hebben om op hun geld te blijven zitten. Een radicalere mogelijkheid is het direct inkopen van bankschulden.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud