Bank of England opteert voor pauzeknop

Mervyn King, gouverneur van de Bank of England (foto: Bloomberg)

De Britse centraal bankiers opteren voor het status quo. Gouverneur Mervyn King wil eerst de recente extra stimulusmaatregelen evalueren, voor hij met extra maatregelen komt.

In een korte mededeling gaf de Bank of England deze middag aan dat ze de rente op 0,5 procent houdt. De basisrente noteert al sinds maart 2009 op dat dieptepunt sinds het ontstaan van de centrale bank in 1694. Het plafond voor de inkopen van obligaties blijft op 375 miljard pond (475 miljard euro).

Ook al kromp de Britse economie in het tweede kwartaal met 0,6 procent, toch lijken de Britse centraal bankiers niet meteen in paniekmodus om met extra stimulus te komen. Dat is ten eerste omdat ze al langer vragen hebben bij de betrouwbaarheid van de statistieken van het Britse Office of National Statistics. Ten tweede hebben ze recent al flink wat stimulus voor de economie aangekondigd.

Begin juli verhoogde de Bank of England immers het plafond voor de inkopen van obligaties met 50 procent, tot de huidige 375 miljard dus. En gisteren ging het 'Funding for Lending'-programma van start. Banken kunnen voortaan hypotheken en KMO-kredieten bundelen en bij het loket van de BoE aanbieden als onderpand voor overheidspapier.

De Britse centraal bankiers hopen zo de totaal vastgeroeste kredietverlening weer op gang te krijgen. De Britse banken kreunen immers nog steeds onder de gevolgen van de zware crisis eind 2008.

Die bankencrisis is ook de hoofdreden waarom de Bank of England met opeenvolgende rondjes geldcreatie komt. Op haar website legt de BoE helder uit wat de belangrijkste beweegreden is: de banken - die als gevolg van de crisis niet happig zijn om kredieten te verstrekken - omzeilen.

Door fors obligaties in te kopen willen de Britse centrale bankiers grote beleggers cash in het handje stoppen. En dat in de veronderstelling dat die beleggers in tegenstelling tot de verlamde banken níét op de nulrentende cash blijven zitten, maar ermee aan de slag gaan.

Dat kunnen ze doen door bijvoorbeeld aandelen of bedrijfsobligaties te kopen. En dat moet het bedrijfsleven toelaten tegen gunstige tarieven aandelen of obligaties uit te geven, zodat ze niet langer van de banken afhankelijk zijn voor hun kredieten.

De BoE begon in maart 2009 als extra stimulusmaatregel met de 'kwantitatieve versoepeling'. Toen lag het bedrag op 75 miljard pond. Het programma steeg vervolgens naar 125 miljard op 7 mei 2009 en tot 175 miljard op 6 augustus 2009. Van november 2009 lag het plafond bijna twee jaar lang op 200 miljard, in oktober 2011 kwam er nog eens 75 miljard, in februari en juli van dit jaar telkens 50 miljard. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud