Advertentie

Banken en farma wegen op Wall Street

De winkel van Tiffany & Co in de Trump Tower op 5th Avenue ©REUTERS

De beurzen in New York verloren dinsdag terrein. Beleggers vluchtten in veilige havens nadat de Britse premier May duidelijk maakte voor een ‘harde brexit’ te gaan en aanstaand president Trump zei dat de dollar ‘te duur’ is.

Donald Trump zei aan de Wall Street Journal dat Amerikaanse bedrijven niet in staat zijn om met China te concurreren ‘omdat onze munt te sterk is’. Die dure dollar ‘vermoordt ons’, voegde hij toe. Zijn uitspraak deed de dollar een procent verzwakken tegenover de euro.

Maandag was er geen handel in New York omdat de Amerikanen Martin Luther King Day vierden. Dinsdag zetten ze een stapje terug. De Dow Jones eindigde 0,3 procent lager op 19.826,77 punten, de S&P500 zakte eveneens 0,3 procent en de Nasdaq Composite 0,6 procent.

De financiële aandelen, die het sterkst geprofiteerd hebben tijdens de Trump-rally, kregen rake klappen. Bank of America verloor 4,2 procent, Wells Fargo 2,8 procent en Citigroup 2,1 procent. De verliezen hadden ook te maken met een uitspraak van het opperste gerechtshof van de VS. Een groep banken met onder meer Bank of America, Deutsche Bank, UBS en JPMorgan Chase, had beroep aangetekend tegen een uitspraak van het 2nd U.S. Circuit Court of Appeals die toeliet dat investeerders die zich benadeeld voelden door het gesjoemel met de Libor-rente, rechtszaken konden aanspannen tegen de banken. Dat beroep werd dinsdag verworpen. Individuele rechtszaken zijn met andere woorden mogelijk.

Ook Morgan Stanley deelde in de klappen, hoewel die bank tijdens het voorbije vierde kwartaal zijn beste resultaat boekte sinds de financiële crisis. De winst verdubbelde tot 1,5 miljard dollar dankzij een uitstekend lopende obligatiehandel en goed presterende aandelenbeurzen. Per aandeel bedroeg de winst 81 dollarcent, ruim meer dan de 65 cent die analisten hadden verwacht. Topman James Gorman toonde zich optimistisch over 2017, maar financieel directeur Jonathan Pruzan was heel wat voorzichtiger. ‘Politieke en geopolitieke gebeurtenissen kunnen het sentiment erg snel doen keren.’ Morgan Stanley verloor 3,8 procent.

Ziekteverzekeraar UnitedHealth rapporteerde een hogere kwartaalwinst dan verwacht. Die was onder meer te danken aan lagere medische kosten. De Dow Jones-component behaalde in het vierde kwartaal een gezuiverde winst per aandeel van 2,11 dollar en klopte daarmee de consensusverwachting die op 2,07 dollar stond. De omzet steeg met 9 procent en was ook hoger dan verwacht. Toch kon UnitedHealth die mooie cijfers niet verzilveren: het aandeel zakte 0,7 procent.

Vrijwel de hele gezondheidssector stond trouwens onder druk. De schuldige was andermaal Donald Trump, die tegenover de Washington Post herhaalde dat hij farmabedrijven zou aanpakken over hun prijszetting. Geneesmiddelenproducent Pfizer zakte 1,4 procent en Merck & Co eveneens.

Juwelenfabrikant Tiffany & Co gaf 2,5 procent prijs. Het bedrijf heeft een zwak eindejaarsseizoen achter de rug en dat is gedeeltelijk de schuld van Donald Trump. Op het Amerikaanse continent daalde de verkoop met 4 procent bij constante wisselkoersen en met 3 procent op vergelijkbare basis. Met name de hoofdwinkel in New York deed het slecht: daar kelderde de verkoop met 14 procent. Die ‘flagship store’ bevindt zich in Fifth Avenue op het gelijkvloers van de Trump Tower en was moeilijk bereikbaar door het drukke gedoe rond het hoofdkwartier van de aankomende president. Trump ontving er de voorbije weken wereldleiders en kandidaten voor regeringsposten. Bovendien vonden er geregeld protestacties plaats en was er intense mediabelangstelling , om nog te zwijgen van de scherpe veiligheidsmaatregelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud