Banken rouwen om verlies Romney

Geen Obama-feestje op Wall Street. De financiële sector treurde omdat Mitt Romney in het zand beet en algemeen maakten beleggers zich grote zorgen over de begrotingsklip.

De Dow Jones verloor 2,4 procent tot 12.981 punten. Dat is de grootste daling in precies een jaar. Ook de andere indexen lieten ruim 2 procent liggen.

Als de Democraten en Republikeinen eind dit jaar geen akkoord bereiken over de begroting, treden begin 2013 automatisch besparingen op de uitgaven in werking. Bovendien lopen op hetzelfde moment de belastingverlagingen van voorganger Bush af. Die combinatie kan de Amerikaanse economie volgens analisten zowat 800 miljard dollar kosten, goed voor 5,1 procent van het bbp.

De financiële waarden (-3%) en de olie- en gasproducenten (-2,6%) stonden het meest onder druk. Beide sectoren moeten de volgende vier jaar niet op cadeau’s rekenen van Barack Obama, menen beleggers. Bankiers sponsorden Mitt Romney in de hoop dat hij hen minder zou reguleren. En ze rekenden er voorts op dat de Republikeinen de Senaat zouden inpalmen en de Dodd-Frank-wet uit 2010 - die het toezicht op de financiële sector verscherpt - zouden herschrijven. Nu dat plan mooi niet doorgaat, was een harde noot om kraken voor beleggers in financiële aandelen. Bank of America kelderde 7,1 procent en JPMorgan ging 5,6 procent onderuit.

Kraft Foods Group (-0,3%), die voedingswaren als kaas, dranken en maaltijden maakt, wist zijn nettowinst in het derde kwartaal 13 procent op te krikken. De omzet dikte 3 procent aan.

De slabakkende economie noopt Kraft om zijn verkopen te ondersteunen met meer advertenties en een breder aanbod van producten en prijzen. 'We moeten in alle segmenten 'prijspunten' en innovatie bieden', verklaarde gedelegeerd bestuurder Tony Vernon. De topman gaf toe dat Maxwell House (koffie), Planters (noten) en Jell-O (gelatine desserts) voor verbetering vatbaar zijn. De CEO bevestigde niettemin de jaardoelstellingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud