'Bankiers willen ons van de beurs halen'

'Ik krijg regelmatig consultants over de vloer met een plan voor een beursexit.' Dat getuigde een CEO van een middelgroot beursgenoteerd bedrijf op de Dag van de Tips.

De vele beursexits van de voorbije weken (IRIS, Telenet, Devgen) waren een belangrijk gespreksonderwerp op de VFB-Dag van de Tips. De CEO van een middelgroot bedrijf verklaarde dat bankiers een ware business creëren rond beursexits.

'Ik krijg om de paar weken een consultant over de vloer. Die hengelt naar een fee van 1,5 miljoen euro om ons van de beurs te halen. Waarom zouden we die fee betalen? We zijn tevreden om op de beurs te staan en we willen de optie openhouden om eventueel via een kapitaalverhoging een overname te financieren. De kostprijs van een beursnotering - enkele honderdduizenden euro's per jaar - nemen we erbij', zei de CEO die anoniem wou blijven.

Gert Bakelants, de hoofdredacteur van De Belegger, ziet een parallel met de jaren 2001-2002 in de nasleep van de internetcrash. 'Bankiers konden geen geld verdienen met bedrijven naar de beurs te brengen, dus kwamen ze met exitvoorstellen op de proppen.' Voor Bakelants is dit een teken dat aandelen vandaag niet duur zijn.

Frans Van  Tilborg, de CEO van koffieserviceproducent Miko en Marc Hofman, de CEO van Ter Beke, bevestigden hun voornemen om op de beurs te blijven. 'Iedereen is tevreden over de beursnotering, ook de stichtende familie. Een beursnotering is belangrijk voor familieleden die eventueel willen verkopen. Zij weten meteen wat een faire prijs is voor de aandelen', zegt Van  Tilborg. 'Een beursnotering maakt een onderdeel uit van onze langetermijnstrategie', zei Hofman.

Miko en Ter Beke tekenden voor de meest imposante stands. De bezoekers konden proeven van de Miko-koffie en van de voorbije dagen veel besproken Ardense salami van Ter Beke. Miko en Ter Beke zijn familiale voedingsbedrijven die gevoelig zijn voor grondstoffenprijzen.

Bij Miko daalden de voorbije maanden de prijs van Arabica-koffie. Bij Ter Beke zijn de varkensprijzen de voorbije maanden fors gestegen. Tijdens een presentatie voor beleggers zei Hofman dat die prijsstijging een impact heeft op het tweede halfjaarresultaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud