Barclays-baas op de schopstoel

Bob Diamond, CEO van Barclays.

Mea culpa slaan volstaat niet, ondervindt Barclays-baas Bob Diamond. Het Brits parlement wil een grondige hoorzitting over zijn rol in het schandaal over de manipulatie van de interbankenmarkt.

Barclays had woensdagavond een boete van 290 miljoen pond (360 miljoen euro) betaald aan de Britse en Amerikaanse autoriteiten. Met die schikking wilde de Britse bank een einde maken aan een onfrisse zaak over manipulatie van de libor-interbankenrente.

De zaak krijgt evenwel een staartje. De Britse minister van Financiën George Osborne eist dat Diamond enkele pittige vragen komt beantwoorden in het Britse parlement. Zo wil hij onder meer te weten komen wat de bankier al dan niet wist, en wanneer.

Diamond - die onder zware druk staat om af te treden - hield het gisteren bij een schriftelijke verklaring met excuses voor wat gebeurd is. ‘Het spijt me dat sommige mensen gehandeld hebben in strijd met onze cultuur en waarden’, klonk het.  Samen met drie van zijn dichtste luitenanten laat Diamond zijn bonus voor dit jaar schieten. Een echt drama lijkt dit niet. Er rest hen immers nog een mooi aandelenplan dat verschillende miljoenen ponden waard is.

Beleggers waren niet in een vergevingsgezinde bui. Het aandeel kreeg een klap van 15,5 procent om de oren.

Barclays is een van de belangrijkste financiële spelers die zich de voorbije jaren via de manipulatie van de interbankenmarkt verrijkt heeft. De rente op die markt geeft aan hoeveel banken moeten betalen om geld van elkaar te lenen. De bekendste zijn de Libor (in dollar), de Euribor (in euro) en de Tibor (in yen). In totaal hangt zo'n 2.640 miljard euro af van deze rentes.

De banken zouden daarbij hebben samengewerkt om de interbankenrentes te beïnvloeden, en vervolgens munt te slaan uit de bewegingen.

De Britse financieeltoezichthouder FSA publiceerde genante emails waarin Barclays-personeel flessen Champagne wordt toegezegd in ruil voor manipulatie van de tarieven. Uit het mailverkeer blijkt ook dat traders met de belangrijkste rentetarieven gingen sjoemelen om zo grotere winsten te maken.

Osborne zei nog dat de FSA ook de andere banken die genoemd zijn in het schandaal blijft onderzoeken. Onder meer de aandelen van Royal Bank of Scotland (-11,5%) en Lloyds (-3,9%) kregen daardoor flinke dikken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud