Barco en Picanol ontsnappen aan beurscrisis

Het Brusselse beurspaleis (foto Photo News) ©Photo News

Sinds de beurspiek op 14 april zag de Bel20 door de escalerende schuldencrisis 11,8 procent aan waarde verdampen. Opvallend aan de beurscorrectie: zelfs een aantal van de traditioneel defensieve waarden moest mee onderuit. Omgekeerd prijken er tussen de luttele sterkhouders ook verrassende namen: Barco en Picanol gingen in volle schuldencrisis dankzij sterke resultaten een vijfde hoger. Dat leert een overzicht van de beurskoersen sinds 14 april.

(tijd) - Dat de Bel20 zo zwaar achteruit ging, ligt in de eerste plaats aan de financiële aandelen. Zowel Ageas (-30,5%), Dexia (-22,7%) als KBC (-17,4%) kregen de voorbije weken een forse tik te verwerken. Onlogisch is dat niet: beleggers linken de financiële aandelen rechtstreeks aan de schuldencrisis. Ze vrezen dat banken en verzekeraars stevige minwaarden zullen slikken op hun portefeuille staatspapier. Als bijvoorbeeld Griekenland een schuldherschikking zou aanvaard krijgen, worden banken als schuldeisers rechtstreeks getroffen.

Toppers sinds Bel20-piek op 14 april

Maar de angst voor de schuldproblemen in Europa gaat verder. Beleggers vrezen voor een zogenaamde 'schuldrecessie'. Dat scenario houdt in dat consumenten uit zenuwachtigheid rond de schuldencrisis de vinger op de knip houden. Door de dalende uitgaven wordt dan de reële economie besmet, wat kan leiden tot een nieuwe recessie. Rekening houdend met dat scenario, kregen ook de cyclische aandelen stevige mokerslagen. Zo speelde Nyrstar op zo'n vijf weken tijd 33,3 procent van zijn beurwaarde kwijt. Bouwgroep CFE zakte 22,7 procent, scheepvaartgroep Euronav moest 21,4 procent prijs geven.

Bedrijfsnieuws

Voor een aantal aandelen speelde een combinatie van factoren mee. Tel het wijdverspreide negatieve beurssentiment op bij slecht bedrijfsnieuws, en je komt aan dieprode koersevoluties. Negatieve uitschieter daarbij is Thenergo (-65,5%). Beleggers zegden de voorbije weken massaal het vertrouwen in het energiebedrijf op. Thenergo is koorsachtig op zoek naar 16 miljoen euro. Zonder dat geld haalt het bedrijf het einde van het jaar niet. Maar die zoektocht leverde voorlopig nog geen 'witte ridder' op.

Floppers sinds Bel20-piek op 14 april

Ook voor Punch (-47,2%) en Punch Telematix (-26,6%) was er meer aan de hand dan enkel het negatieve beurssentiment. Punch zag de overname van dochterbedrijf Punch Graphix door het Nederlandse NPM Capital in het water vallen, 'wegens het in vervulling gaan van opschortende voorwaarden'. Beleggers, die de overname met open armen hadden ontvangen, sloten even snel weer hun armen na het afspringen. Dochterbedrijf Punch Telematix maakte dezelfde beweging. Beleggers hoopten dat moederholding Punch International de ontvangen cash zou gebruiken om Telematix te versterken.

Defensief

Opvallend: de beurscorrectie kende geen genade voor een aantal van de traditioneel defensieve aandelen. Bedrijven die weinig invloed hebben van economische cycli, zoals Cofinimmo (-13%), Telenet (-12%), UCB (-22%) en Omega Pharma (-9,3%) wisten zich niet te handhaven. Beleggers vonden blijkbaar dat de koersen te ver vooruit waren gelopen. Gelukkig waren er nog defensieve waarden als Colruyt (-2,4%), Aedifica (+4,5%) en AB InBev (+1,7%) die de schade konden beperken.

Toch ging het echt gunstig bedrijfsnieuws niet helemaal verloren temidden van de schuldencrisis. De luttele uitschieters leverden verrassende namen op. De meest positieve uitschieter was de West-Vlaamse technologiegroep Barco, met een winst van 20 procent. De weefgetouwenproducent Picanol mocht met een winst van 18,2 procent evenmin klagen. Beide bedrijven konden na een lange reeks teleurstellende resultaten uitpakken met verrassend sterke resultaten over het eerste kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud