Advertentie
Advertentie

Barnes & Noble wordt Barnes of Noble

Beleggers in New York stoorden zich gisteren niet aan de groter dan verwachte krimp van de Amerikaanse economie. De Dow Jones won 0,3 procent, de Nasdaq 0,7 procent.

De opeenvolging van zwaar winterweer heeft de Amerikaanse economie finaal een krimp van 2,9 procent opgeleverd. Dat blijkt uit de definitieve cijfers voor het eerste kwartaal. Analisten hadden op een daling van ‘slechts’ 1,8 procent gerekend. De voornaamste redenen voor de forse daling zijn een kleiner dan verwachte groei in de consumentenbestedingen en een groter dan verwachte daling van de exportcijfers.

Maar de Amerikaanse economie heeft ondertussen de winterkou afgeschud, blijkt onder meer uit het ondernemersvertrouwen. Beleggers lieten zich dan ook niet van de wijs brengen door het onverwacht slechte rapport. In het huidige kwartaal verwachten ze weer groei en aandelen blijven de beste optie aangezien obligaties en cash geen waardig alternatief vormen.

Advertentie

Beleggers maken zich daarentegen wel zorgen over het geweld in Irak en de impact op de olieprijs. Het zwarte goud werd deze maand al bijna 4 procent duurder. Duurdere olie kan op de economische groei wegen.

Bij de bedrijven liep Monsanto in de kijker met een winst van 5,1 procent tot 126,73 dollar. De zadenreus zag zijn kwartaalwinst met 6 procent afkalven, maar het management trok wel de onderkant van de jaarverwachtingen op. En het beloofde binnen vijf jaar een verdubbeling van de winst.

Boekenreus Barnes & Noble (21,65 dollar, +5,3%) splitst in twee: de boekenketen en de Nook e-readerpoot worden in aparte bedrijven ondergebracht. Daarmee geeft het bedrijf toe aan de druk van G Asset Management (GAM), het investeringsfonds dat ervan overtuigd is dat op die manier flink wat aandeelhouderswaarde kan worden gecreëerd. Daarom lanceerde GAM in februari nog een bod van 22 dollar per aandeel op de boekengigant.

Analisten gaven Barnes & Noble een jaar geleden een bonus van 44 procent als het zou worden opgesplitst, onder meer omdat er sneller een koper kan opduiken voor een van de divisies. Samen hebben ze een beurswaarde van 1,28 miljard dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.