Bedrijf achter Tinder en Twoo wil 370 miljoen ophalen met beursgang

De mobiele datingsite Tinder is de jongste maanden het trekpaard van het online datingbedrijf Match Group. ©Photo News

Match Group, het Amerikaanse bedrijf achter populaire datingsites als Match.com, Tinder, OKCupid en het Gentse Twoo, wil ruim 400 miljoen dollar kapitaal ophalen met een beursintroductie in de VS.

Match Group is een onderdeel van het – zelf al op de beurs genoteerde - Amerikaanse internetconcern IAC/InterActiveCorp van zakenman Barry Diller. De beursplannen van Match Group waren al eerder bekend, maar nu wordt er ook een waarde op de aandelen geplakt.

Uit een registratie bij de Amerikaanse beurscommissie SEC blijkt dat Match 33,3 miljoen aandelen aan het publiek wil verkopen tegen een prijs van 12 à 14 dollar per stuk. Dat geeft een totale beoogde opbrengst van zowat 400 à 470 miljoen dollar, of 370 à 430 miljoen euro. Het bedrijf zal noteren op Nasdaq, onder het symbool MTCH.

De aandelen die op de beurs zullen noteren vertegenwoordigen ongeveer 14% van het kapitaal van Match Group. De voorgestelde intekenprijs waardeert het hele bedrijf op ruwweg 3,1 miljard dollar (2,9 miljard euro). Met het geld zullen schulden aan moederbedrijf IAC worden afbetaald, zo blijkt uit de documenten.

Diller bracht zijn belangen in verschillende datingsites twee jaar geleden onder in één bedrijf, wat toen al de voorbode leek van een spinoff. Zo ver komt het nog niet, aangezien IAC na de beursgang nog 86% van de aandelen zou behouden. Bovendien zal het bedrijf nog 98% van de stemrechten behouden. Een beursnotering zou het wel makkelijker maken om het belang in de toekomst verder af te bouwen.

De online datingsector werd de jongste jaren grondig door elkaar geschud door de opkomst van mobiele datingplatformen. Bijna negen op de tien gebruikers melden zich aan via een mobiel toestel. Het bekendste mobiele datingmerk is Tinder, dat ook tot de Match-groep behoort.

Het Gentse Twoo is één van de datingsites uit de portefeuille van Match Group. ©RV DOC

Eén van de ongeveer 45 merken van het bedrijf is het Gentse ontmoetingsplatform Twoo dat werd opgericht door Lorenz Bogaert en Toon Coppens, het duo dat jaren geleden ook de sociaalnetwerksite Netlog heeft opgericht.

Match Group boekte vorig jaar een winst van 148,4 miljoen dollar op een omzet van 888,3 miljoen dollar. In het laatste kwartaal (tot einde september) bedroeg de omzet 274,2 miljoen dollar, een toename met 19% tegenover het tweede kwartaal. De operationele winst steeg met 8% tot 71,9 miljoen dollar.

De geplande IPO wordt georganiseerd door JPMorgan Chase, Allen & Co en Merrill Lynch.Deutsche Bank Securities, BMO Capital Markets, Barclays en BNP Paribas treden op als  bookrunners.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud