Advertentie

Befimmo casht op Brederode-gebouw

Het Brederode-complex op de hoek van Brederode- en Naamsestraat in Brussel ©Befimmo

De vastgoedgroep vermindert zo haar schuldgraad maar verliest wel recurrente huurinkomsten.

Befimmo , de specialist in kantoren op toplocaties, kent een erfpacht van 99 jaar toe op het kantorencomplex Brederode, gelegen aan de Brusselse Brederode- en Naamsestraat achter het Koninklijk Paleis. De deal levert de vastgoedgroep 122 miljoen euro op.

De tegenpartij neemt vrede met een huurrendement van 3,69 procent. Die tegenpartij is fondsbeheerder CBRE Global Investors die handelt voor rekening van één van zijn Zuid-Koreaanse klanten. Eind 2016 waren de Brederode-kantoren voor 86,6 procent bezet met huurcontracten die gemiddeld nog 13,6 jaar te lopen hebben..

De erfpacht levert Befimmo netto een meerwaarde op van 0,8 euro per aandeel en verlaagt de schuldgraad met 3,3 procentpunt. De schuldgraad beliep eind 2016 een voor de sector relatief lage 42,3 procent.

Huurinkomsten

Die lagere schuld heeft wel een prijskaartje, aangezien de groep in ruil voor eenmalige inkomsten aan huurinkomsten verzaakt. In 2017 zal de impact 0,08 euro per aandeel belopen, in 2018 en 2019 respectievelijk 0,13 en 0,12 euro per aandeel.

Bij de jaarresultaten voorspelde Befimmo voor die jaren nog een courante winst per aandeel van respectievelijk 3,71, 3,73 en 3,31 euro per aandeel. Die courante winst - in essentie huurinkomsten min de huurkosten - is cruciaal voor het dividend, dat op dit ogenblik bruto 3,45 euro per aandeel beloopt.

Opvallend: de erfgoeddeal is bijna even groot als de kapitaalverhoging van 127 miljoen euro die Befimmo vorig jaar doorvoerde. Met die kapitaalverhoging financiert de groep het Quatuor-project in de Brusselse Noordwijk, een project waar Befimmo recent Beobank als eerste belangrijke huurder voor wist te strikken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud