Bekaert sterkhouder ondanks dividendknip

Brussel is net als de andere Europese beurzen met stevige winst geëindigd, ondanks een rode opening. Beleggers kregen het bij de start van de handel op de heupen van het nieuws dat Slowakije de uitbreiding van het Europees noodfonds wegstemde maar in de loop van de dag groeide de hoop op een krachtdadige aanpak van de eurocrisis.

Beleggers putten verder moed uit een onverwachte klim van de Europese industriële productie in augustus. Het goede nieuws stuurde conjunctuurgevoelige sectoren zoals de autosector fors hoger. Ook bemoedigende uitspraken van ECB-bestuurder Ewald Nowotny deden hun werk. Die gaf aan dat volgens hem de inflatie in de eurozone in 2012 onder de doelstelling van de centrale bank zal zakken en gaf dus impliciet mee dat een renteverlaging mogelijk is. José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft op zijn beurt voorgesteld om de slagkracht van het noodfonds (EFSF) op te krikken. Hij pleitte ook voor een 'gecoördineerde aanpak' om de Europese banken te versterken.

De Bel20 eindigde 1,3 procent hoger op 2.192,33 punten. Verzekeraar Ageas was de absolute uitblinker met een winst van 7,7 procent tot 1,40 euro. Ook elders in Europa trokken de bank- en verzekeringswaarden fors hoger door de 'Europese hoop'.

Minstens even opmerkelijk was de koersstijging van Bekaert. De staaltechnologiegroep trok 4,4 procent hoger naar 31,48 euro. Een sterke prestatie, want gisteren ging er een interimdividend van 67 cent van de koers af. 'Bekaert stijgt mee met de Europese autosector', verklaart een Brusselse trader.

Ook andere industriële waarden deden het uitstekend. De materiaaltechnologiegroep Umicore steeg 2,8 procent tot 29,56 euro, fijnchemiespecialist Solvay boekte een stevige 2,6 procent winst tot 75,79 euro. Credit Suisse publiceerde een relatief bemoedigende update over de chemiebranche. 'We denken dat de sector grosso modo beter gewapend is voor een economische vertraging dan bij de vorige conjunctuurcycli', stelt hoofdanalist Chris Counihan.

Dexia verloor 1,1 procent tot 0,8 euro. De tot troebele restbank gedegradeerde Belgisch-Franse bankgroep is zo in iets rustiger vaarwater terecht gekomen, na de dramatische ontmanteling dit weekend en de volatiele hervatting van de handel. ING handhaafde zijn advies op 'verkopen' en plakt een koersdoel van 0,70 euro op het aandeel. 'Dat is een korting van 30 procent op de geraamde tastbare boekwaarde van 1 euro per aandeel.

'De facto is Dexia nu een uitdovende bank met een call-optie op een potentiële meerwaarde op Dexia Bank België', vat ING-analist Albert Ploegh samen. 'Het grootste opwaarts potentieel zou een oplossing voor de Europese schuldencrisis vormen.' En dat laatste is niet bepaald een hoopgevende boodschap, de dag nadat Slowakije nog maar eens de kaduke Europese crisisbestrijding in het lichte zette.

Op dit ogenblik raamt Ploegh de kapitaalbuffer van de restbank op 2 miljard euro of 1 euro per aandeel. 'Maar gelet op de huidige omvang van de restbank, 188 miljard euro, hebben we er weinig vertrouwen op dat er veel buffer zal resten als de activa ooit afgewikkeld zijn. En aangezien de gemiddelde looptijd meer dan tien jaar is, is de onzekerheid rond de vraag of er veel voor de aandeelhouders zal resten erg groot. Bijgevolg is het logisch dat Dexia tegen een grote korting zal noteren'.

Arseus schoot 7,1 procent hoger tot 11,20 euro. Het bedrijf, dat producten en diensten levert aan de gezondheidssector, is benaderd met het oog op een overname. Dat vernam De Tijd. Het ganse proces zit nog in een heel prille fase, van een prijs of een concreet bod is nog geen sprake. Topman Ger van Jeveren blijft op de vlakte.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud