Bekaert tuimelt meer dan 11 procent lager

De escalerende confrontatie tussen Israël en Hamas dompelde de beurzen wereldwijd in het rood. Ook Brussel eindigde in de min. De kwartaalupdate van Bekaert lag zwaar op de maag, terwijl Agfa-Gevaert positief verraste.

De Bel20 zakte 0,9 procent tot 2.339,23 punten.  

Bekaert was de grootste verliezer binnen de Bel20, het aandeel tuimelde 11,45 procent lager tot 18,55 euro. Het is van 2 februari geleden dat het aandeel nog zo'n tuimeling maakte. Toen kondigde CEO Bert De Graeve forse herstructureringen aan in België en China als gevolg van de instortende zonnepanelenmarkt, waarvoor zaagdraad van Bekaert wordt gebruikt. Ook in het derde kwartaal speelden de zonnepanelen Bekaert nog stevig parten, samen met een zwakke autoverkoop. De groep waarschuwt voor een extra factuur van 100 miljoen in de tweede jaarhelft.

KBC Securities verlaagt zijn advies voor Bekaert van 'bijkopen' tot 'houden'. Het koersdoel zakt van 25 tot 22 euro. Met uitzondering van Latijns-Amerika presteerden alle regio's omzetmatig slechter dan verwacht, zegt analist Wouter Vanderhaeghen. Hij verwacht dat het tweede halfjaar van 2012 en 2013 bijzonder uitdagend worden voor Bekaert. Beleggers moeten dus minstens tot 2014 geduld oefenen eer de langetermijndoelstellingen qua rendabiliteit in zicht komen.

'Ik zie niet gauw een verbetering in de economische situatie van de belangrijkste markten van Bekaert', zegt Bernard Hanssens van Bank Degroof. 'Ik ga niet uit van een snelle verbetering van de marges. Het is gewoon nog veel te vroeg om opnieuw positief te staan tegenover het aandeel.'

'Bekaert heeft geen details gegeven over de plannen om tegen 2014 voor 100 miljoen euro in de kosten te snijden', merkt Filip De Pauw van ING op. 'Daar hadden beleggers nochtans wel op gehoopt.'

Analiste Pascale Weber van KBC Securities ziet in Delhaize mogelijk een aantrekkelijke (overname)prooi. 'De extreem lage waardering kan roofdieren aantrekken', luidt de titel van haar rapport. 'Het aandeel noteert tegen 5,6 keer zijn beoogde vrije kasstroom voor dit jaar. Delhaize is volgens Weber een aantrekkelijke prooi gezien zijn sterke balans, sterke merken en zijn vermogen kasstromen te genereren.

Het aandeel daalde 3 procent tot 26,59 euro. Daar kan het rapport van Credit Suisse voor iets tussen zitten. Het beurshuis verlaagt het koersdoel van de supermarktketen van 30 naar 26 euro. Het advies blijft 'underperform', een verkoopadvies zeg maar. 'De jaarprognose voor de bedrijfswinst - namelijk een daling met 15 à 20 procent - bleef weliswaar onveranderd, maar is nu inclusief een uitzonderlijke vermindering van de bonussen met 33 miljoen euro. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat de onderliggende bedrijfswinst in het vierde kwartaal met 32 procent zal zakken', stipt analist Xavier Le Mene aan. 'Over de eerste negen maanden was er een krimp met ongeveer 20 procent. Het management verwacht dus blijkbaar een nog moeilijker marktomgeving en daar zijn we het mee eens'.

Het beurshuis is niet zeker of de Amerikaanse dochter Food Lion echt aan de beterhand is. 'Delhaize claimt dat de merkstrategie bij Food Lion vruchten afwerpt met een bemoedigende verkoopsevolutie, maar het blijft het wel slechter doen dan de meeste rivalen', klinkt het.
'Ook al oogt de aandeel tegen 7 keer de verwachte winst in 2013 goedkoop, toch handhaven we ons verkoopadvies tot er signalen zijn dat de winstmarges niet langer afkalven. Dat lijkt op korte termijn weinig waarschijnlijk', besluit Credit Suisse.

Op de brede markt slaagde Agfa-Gevaert erin om positief te verrassen met de cijfers over het derde kwartaal. Het aandeel schoot 5,7 procent hoger, tot 1,30 euro. Analisten waren over het algemeen dan ook tevreden over de cijfers, die een vooruitgang toonden in de belangrijkste segmenten.

ING blijft evenwel voorzichtig. Analist Emmanuel Carlier merkt op dat als Agfa erin slaagt om zijn recurrente bedrijfskasstroommarge in de dubbele cijfers te krijgen op middellange termijn en zijn herstructureringskosten onder controle kan houden, de waardering aan de goedkope kant lijkt. De analist durft daar voorlopig echter niet op in te zetten, en wel om vier redenen. 'Ik verwacht niet dat Agfa zijn doel voor de marge voor 2014 zal bereiken. Daarenboven vind ik het aandeel op korte termijn duur. Veel van de activiteiten van Agfa blijven het bovendien structureel moeilijk hebben. Tenslotte blijven de resultaten afhangen van veel externe factoren, zoals metaalprijzen, het bankroet van Kodak en de besparingen van overheden wereldwijd.'

Kinepolis koerste 2,7 procent hoger tot 77,27 euro na de kwartaalupdate van deze ochtend. De zomer was voor de bioscoopketen nog zwakker dan verwacht. Maar de nieuwe James Bond-film Skyfall kan veel goedmaken. 'De kerstvakantie valt vroeg dit jaar en er is een mooi filmaanbod', zegt Margo Joris van KBC Securities. 'Als er niet te veel sneeuw valt, zal december - een cruciale maand voor cinema's - een goede maand worden voor Kinepolis.'

'De daling in het derde kwartaal was erger dan verwacht', zegt Dries Dury van Bank Degroof. 'Maar ik blijf bij mijn koopadvies en koersdoel van 90 euro.'

GBL daalde 0,1 procent tot 58,31 euro. Volgens persagentschap Bloomberg aast de beursgenoteerde spilholding rond de de Waalse miljardair Albert Frère op het Franse Labco. Dat is een bedrijf gespecialiseerd in onder meer bloedanalyses en vaderschapstesten. Labco stelt ongeveer 4.500 mensen te werk in meer dan 250 laboratoria verspreid over Europa. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 1 miljard euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud