Bekaert wint een vijfde in vijf dagen

Beleggers reageerden opgelucht toen het Duitse Hooggerechtshof groen licht gaf aan het permanent Europees noodfonds. Vooral cyclische waarden waren in trek, met Bekaert als uitschieter.

De Bel20 eindigde vooraan in het Europese peloton met een winst van 0,9 procent tot 2.439,49 punten. Ter vergelijking, de Euro Stoxx 50, de sterindex met de 50 belangrijkste aandelen uit de eurozone, deed er 0,3 procent bij.

In de Brusselse graadmeter ging

Bekaert ging met de grootste winst lopen. Het aandeel steeg 5,8 procent bij, tot 23,87 euro.

Het was de vijfde stijging op rij voor de staaltechnologiespecialist uit Zwevegem. Over die periode dikte het aandeel een vijfde of ruim 4 euro aan. 

‘Steeds meer analisten zijn ervan overtuigd dat het met de margedruk toch niet zo erg gesteld zal zijn als eerst werd aangenomen en dat de huidige consensus te pessimistisch is’, zegt een marktpartij. ‘Ze denken dat de herstructureringen die het bedrijf in februari aankondigde de kosten voldoende zullen drukken. In gesprekken met institutionele investeerders valt de naam Bekaert steevast als een van de aandelen om weer op te pikken, weliswaar als risicovolle keuze.’

Komt daarbij dat conjunctuurgevoelige aandelen weer volop in trek zijn sinds de Europese centrale bank vorige week beloofde onbeperkt staatspapier van armlastige overheden op te kopen. Bovendien anticiperen beleggers al een poos op een gulle Amerikaanse centrale bank, die vandaag al dan niet overgaat tot een derde rondje geld drukken.

Zo steeg farmabedrijf UCB  (+4,1%, 43,33 euro) ook al voor de vijfde dag op rij.

Op de brede markt werkte Ablynx zich in de kijker met een winst van 6,1 procent tot 3,50 euro. ‘Vooral privébeleggers nemen alvast een voorschot op goed nieuws van de Gentse biotechnologiegroep’, klinkt het in een Brusselse marktenzaal. Volgende week komt Ablynx met nieuws over ALX-0061, een potentieel medicijn tegen reumatoïde artritis.

Aedifica (+0,1%, 46,39 euro) reageerde nauwelijks op een rapport van Bank Degroof. ‘De koning van de huurtijden’, zo omschrijft analist Koen Overlaet-Michiels van KBC Securities de vastgoedbevak. Aedifica kan inderdaad indrukwekkende cijfers voorleggen. De portefeuille is voor 98 procent verhuurd, tegen een gemiddelde duurtijd van 18 jaar met een stabiel rendement van 6,2 procent. Daardoor is de kasstroom op lange termijn gegarandeerd.

‘Maar daar staat tegenover dat er een grote discrepantie is tussen de looptijd van de huurcontracten en de financiering van de schulden van Aedifica’, merkt de analist op. ‘In de tweede helft van 2013 vervalt de helft van de schulden. De vastgoedbevak moet zich voor 180 miljoen euro zien te herfinancieren. Dat is niet goed voor de visibiliteit van de resultaten. Je weet wel hoe de inkomstentroom ligt in de toekomst, maar niet hoe je je schulden gaat financieren. Bij vastgoedbevaks is het de doelstelling om die twee elementen zo dicht mogelijk bij elkaar te krijgen.’

Daarnaast lijdt Aedifica onder het nieuws dat er een belasting van 21 procent op residentiële vastgoedbevaks komt als gevolg van de rijkentaks van de regering-Di Rupo. ‘Hoe die belasting zal evolueren, is nog steeds koffiedik kijken’, zegt Overlaet-Michiels. Sinds de bekendmaking van de belasting is Aedifica teruggevallen naar het dieptepunt van 15 maart.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud