Bel20, beursindex met een Hoek af

De Europese beurzen twijfelden tussen winst en verlies. Het afscheid van Niek Hoek, CEO van de Nederlandse Bel20'er Delta Lloyd, valt beleggers zwaar.

De Europese beurzen leken niet goed te weten van welk hout pijlen te maken. De Stoxx Europe 600, een brede graadmeter voor de de Europese aandelenmarkten, boekte een lichte winst van 0,23 procent. De Bel20 koerste 0,04 procent lager naar 3.150,27 punten.

Vooral het verlies van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd woog zwaar door in de Belgische sterindex. Het aandeel dook 3,2 procent in het rood tot 20,26 euro.

Voorbeurs maakte CEO Niek Hoek bekend dat hij in mei volgend jaar, vroeger dan gepland, met pensioen gaat. De aankondiging kwam als een volledige verrassing en beleggers betreurden de beslissing duidelijk. In totaal ging bijna 130 miljoen euro beurswaarde verloren.

Na zijn vertrek zal Hoek 14 jaar aan het roer gestaan hebben bij de Nederlandse verzekeraar. Een periode waarin de voormalige dochter van de Britse sectorgenoot Aviva naar de beurs trok en een hele metamorfose onderging. De opname in de AEX, de sterindex van de beurs van Amsterdam, vorige maand geldt als orgelpunt van die evolutie. Volgens Hoek staat Delta Lloyd er sterk voor en is het nu een goed moment voor een zorgvuldige overgang naar een nieuwe topman.

Niet alleen beleggers, maar ook analisten betreuren het vertrek. 'Hoek heeft Delta Lloyd door verschillende dipjes geloodst en door zijn manier van communiceren lag hij ook goed bij investeerders. Zijn vertrek is een enorm verlies. Maar het bedrijf heeft tijd genoeg om een gelijkwaardige opvolger te vinden, al zat dat niet gemakkelijk zijn', oordeelt Matthias De Wit van KBC Securities.

Cor Kluis van de Nederlandse Rabobank ziet een duidelijk nadeel voor de aandeelhouders. 'Met Hoek waren we gezien zijn aandelenpakket redelijk zeker dat zijn belangen gelijk liepen met de aandeelhouders. Met een nieuwe CEO is dat veel minder zeker. Net die verbondenheid met de aandeelhouders maakt Delta Lloyd uniek.'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kondigde vorige zomer aan dat hij een consolidatiegolf verwacht in de Nederlandse verzekeringssector omdat de inkomsten en winsten onder druk staan. Voor Maarten Altena van  Mediobanca bestaat er dan ook geen twijfel dat het vertrek een negatief element is in de beoordeling van Delta Lloyd. ‘Hoek kon een sleutelrol spelen in de consolidatie van de sector, want hij kent de markt en al de spelers als zijn broekzak,' laat hij verstaan aan het persagentschap Bloomberg.

De sterkste stijgers binnen de Bel20 waren de retailers Colruyt (+3,2%, 40,26 euro) en Delhaize (+1,7%, 53,35 euro). Op dinsdag bengelde Colruyt nog helemaal onderaan met een verlies van 2,5 procent na een koersdoelverlaging van Deutsche Bank, maar dat verlies is dus al weer van de tabellen geveegd.

Delhaize maakte dinsdag bekend dat na Albanië, Montenegro en Bulgarije, nu ook de winkels in Bosnië en Herzegovina de deur uitgaan. ‘Dit is geen verrassing, maar een verheldering van de strategie die sinds de komst van de nieuwe CEO Frans Muller snel geïmplementeerd wordt’, meent Hans D’Haese. De Bank Degroof-analist wijzigde zijn ‘houden’-advies en koersdoel van 53 euro niet.

Op de continumarkt sprong de winst voor MDxHealth (+4%, 4,74 euro) in het oog. Het biotechbedrijf kondigde een marketingakkoord aan met Li Path voor de verkoop van ConfirmMDx, een prostaatkankertest van MDx. Li Path zal de verkoop in de regio New York op zich nemen. Financiële details over de deal zijn er niet.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud